Jubilejna Skodelica besed

Predstavitev zbornika in literarni večer ob 20. obletnici knjižnice Gimnazije Celje – Center, 6. 3., 18.00, Osrednja knjižnica Celje

Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) je kulturno-umetnostna vzgoja eden bistvenih delov vzgojno-izobraževalnega procesa, ki dela to celjsko srednjo šolo nedvomno posebno. V treh programih, kjer se šola nekaj več kot 900 dijakov, ima kultura posebno vlogo, pa naj si bodo to številne obšolske dejavnosti, gledališki in filmski abonma, ekskurzije, pouk humanističnih predmetov ali pa knjižnica, kot eden osrednjih učnih in družabnih prostorov šole. V letošnjem šolskem letu knjižnica praznuje 20. obletnico selitve v nove prostore na podstrešju in ob tej priložnosti so na GCC izdali jubilejni zbornik, ki so mu nadeli simpatičen naslov Skodelica besed. V njem so predstavljajo »jagodni izbor« dijaške poezije iz preteklih desetih številk literarnega glasila Utrip in zmagovalce natečaja za najboljšo kratko zgodbo, ki ga na GCC pripravljajo že šest let zapored. Skupaj z izbrano grafično podobo je tako nastal izjemen dokument časa in mlade misli, ki ga bodo javnosti predstavili v petek, 6. 3., ob 18. uri v študijski čitalnici Osrednje knjižnice Celje s katero šola pri številnih projektih uspešno sodeluje že vrsto let.

Tudi sicer so obletnici šolske knjižnice v tem šolskem letu posvečene številne prireditve – od oktobrskega dneva odprtih vrat, decembrskega Veselega dneva kulture, številnih predavanj in razrednih projektov. Pomladno kulturno dogajanje na šoli, ki se bo nadaljevalo s tradicionalnim večerom ob svetovnem dnevu poezije 20. 3. v celjskem Narodnem domu na temo ruske kulture in Vrtiljaka dijakov predšolske vzgoje 26. 3. v Celjskem domu, pa bo uvedla ravno predstavitev Skodelice besed. To šolsko leto so na literarnem področju poleg natečaja za Najkratko zgodbo in podelitve šolskih Prešernovih priznanj, zaznamovali tudi tekmovalni dosežki – 3. nagrada za  Najboljše ljubezensko pismo v državi in 3 srebrna Cankarjeva priznanja. Dijaki so s svojimi prispevki aktivni tudi pri ustvarjanju šolskega spletnega časopisa Sledko, v pripravi pa je tudi nova številka literarnega glasila Utrip.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja