Je res vse tako črno-belo … ?

Zbudite se še v skorajšnjo noč, a že veste, da boste kmalu zagledali prelepe jesenske barve, v katere se odene narava, ko vročina poletnih dni izgine. Preklinjate srce parajoč zvok budilike, ki vas prebudi v to ledeno modro mrzlo jutro in vas opomni na novodobno mučenje, ki ga doživljate dan za dnem – šolo. Potem pa se spomnite, da imate super nove rdeče čevlje ali da boste kmalu videli svojo simpatijo, ki jo v vaših očeh obdaja vijolična kraljevska barva. Preden se dobro zbudite, ste obdani s pisanimi barvami. Pa jih opazite? Se zavedate, kako bravito je vaše življenje? Polno rumenega veselja, rdeče ljubezni, modre želje po znanju, čeprav tega najbrž nočete priznati. Ali to cenite? Cenite barve, ki naredijo vaše dni preprosto lepe? Sploh kdaj pomislite na to, da niso vsi deležni barvnega sveta? Da nekateri dejansko živijo v črno-belem svetu, obdanem s sivimi odtenki nesrečne usode?

Na GCC si že dveto leto zapored prizadevamo, da v tem jesenskem času nekomu polepšamo dni. Pomagali smo že žrtvam naravnih nesreč, socialno ogroženim z OŠ Glazija, 10-letni Emi z Apertovim sindromom, Barbari, ki jo je prometna nesreča prikovala na invalidski voziček, družini Gilvčert, ki je ostala brez strehe nad glavo, naši nekdanji dijakinji Veroniki, ki je v prometni nesreči utrpela hude poškodbe, osnovnošolcu Alenu, ki se je v pogumno spopadel z limfomom, šestčlanski družini iz okolice Celja in deklicama s cerebralno paralizo.

V letošnjem šolskem letu pa smo se organizatorji odločili, da bomo pomagali trem družinam, ki se soočajo s finančnimi in zdravstenimi težavami, ki jim preprečujejo, da bi videli barvit svet, ki nas obdaja.
Pomagati želimo šestošolcu in njegovi materi, ki je pred tremi leti zbolela za rakom. Poleg bolezni se soočata še s finančnimi težavami, zaradi katerih jima grozi, da se bosta morala izseliti. Mati je za šoloobveznega sina želela zaslužiti denar, da bi mu lahko kupila šolske potrebščine, a je ob obiranju jabolk zbolela še za pljučnico, ki je, sploh za njeno zdravstveno stanje, izjmeno nevarna bolezen.

V težkem finančen položaju je tudi petčlanska družina iz okolice Celja. Trije šoloobvezni otroci doma nimajo najbolj vzpodbudnega učnega okolja, saj je njihova mati duševno zaostala. S težavami v razvoju se sooča tudi srednja hči, ki obiskuje prilagojen program na OŠ Glazija. Družina potrebuje pomoč posebej zdaj, da si bo lahko privoščila kurjavo, plačilo položnic in šolske potrebščine za otroke.

S finančnimi težavami in mračno zgodbo se sooča tudi štiričlanska družina, kjer je brezposelna mati samohranilka prisiljena sama skrbeti za tri hčere. Najmlajša še vedno obiskuje vrtec, najstarejša hči pa je dijakinja prvega letnika, ki ima za sabo temno otroštvo. Še ne trinajstletno jo je posilil očim. Zdaj se sooča s travmami, zaradi katerih mora obiskovati psihoterapevta.
Družine, ki so jim namnjena sredstva, ki jih bomo z letošnjim dobrodelnim koncertom zbrali, se soočajo z zgodbami, ki jih ne bi želeli niti brati, kaj šele v njih živeti. Ne gre za like s platna, pač pa za resnične osebe v hudi stisti. Marsikdaj si zatisnemo oči pred takšnimi črno-belimi zgodbami, potisnemo jih nekam v ozadje, na dno, tako družbe kot našega srca. Bodimo zdaj Sonce, veselo, srečno, rumeno, barvito Sonce, ki naj vsaj za trenutek obarva svet na bolje. Vrnimo mavrico v ta monoton svet.
Prispevek 3 eure za večino ni velika finančna obremenitev (da podam v dijaškem žargonu, gre za dve kavi), a za nekoga je lahko vse. Centraši smo že večkrat pokazali, da smo solidarni in pripravljeni pomagati, da imamo veliko srce. Pokažimo to še enkrat!

V sredo, 26. 10., se nam bodo v naši dobrodelnosti pridružili nastopajoči na zdaj že devetem dobrodelnem koncertu. Našemu vabilu so se odzvali pevka Ditka, zasedbi Rock out in Alter ego, Hip hop skupina The Pharaons, plesni par Aljaž Planinšek in Kristina Zvonar, slamer Kristrian Koželj, nastopili pa bodo tudi dijaki GCC.
Prosimo vas, da se za koncert oblečete v črno-belo kombinacijo, da pokažemo, da ni zunanjost tista, ki bo obarvala svet. Niso to naša pisana jesenska oblačila, pač pa naše veselje, sreča in pripravljenost pomagati.

Stopimo skupaj! Obarvajmo življenja tistih, ki zaradi krute usode tega ne zmorejo sami. Naše plačilo je vedenje, da bomo z našimi dejanji spremenili vsaj trenutek v žalostnih, monotonih, črno-belih zgodbah družin okoli nas v pisan svet mavričnih barv in veselja.
Organizatorji dobrodelnega koncerta, 4. i

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja