IZMENJAVA Z DIJAKI LICEJA FRANCETA PREŠERNA TRST

Nova država, nova šola, novi prijatelji. Bi za 10 dni odpotovali v šolo, kjer govorijo jezik, ki ga ne govoriš?

Prav to je storila Maša Šon Neuholt, dijakinja 2. b razreda, ki se je podala na 10 dnevno izmenjavo v Trst.  Ob koncu januarja je Maša spakirala kovčke in se odpravila na čisto novo izkušnjo v življenu. V Trstu je bivala pri dveh dijakih šole, ki jo je tudi sama obiskovala. Skupaj so podrobno raziskovali Trst, obiskovali treninge, glasbeno šolo, ob vsem tem pa spozavali nove ljudi in tržaško kulturo.

O svojih dogodivščinah in doživetjih pa je Maša spregovorila tudi za novinarje Sledka:

V Trstu sem bila 10 dni, kar se mi je zdelo skoraj premalo. Pouk je potekal v slovenščini, razen pri italijanščini in moderni grščini. Zanimivo mi je bilo, da nas je bilo v razredu samo 6, saj sem navajena na številčnejše razrede. 5 dni sem bivala pri Matildi in 5 dni pri Jacopu. Spoznala sem veliko novih prijateljev, ki hodijo na isto šolo kot Matilda in Jacopo. Z njima sem šla tudi na njune obšolske dejavnosti in videla, kako pri njih poteka ura v glasbeni šoli in na baletu. Ogledali smo si veliko znamenitosti Trsta in tako mi je mesto še bolj prirastlo k srcu. Izmenjava mi je dala nove izkušnje in nova prijateljstva.

7. februarja, pa sta našo šolo obiskala Matilda Volk in Jacopo Vicenzini. Na GCC sta spoznala zelo drugačen način šolskega dela, skupaj z 2. b razredom sta sodelovala na pustnem rajanju in podoživela veliko novih izkušenj. Z nami sta delila nekaj vtisov.

V teh 10-ih dneh v Celju sem se imela res zelo lepo. Zelo sem uživala v družbi 2. b razreda. Najraje bi kar tukaj ostala. Zanimivo je bilo videti kako morajo dijaki vsako uro zamenjati razred. Tega pri nas ni. Zanimivo je tudi bilo videti kako je biti v številnejšem razredu tudi, če si nisem morala zapomniti vseh imen. Spoznala sem veliko novih prijateljev in upam, da bomo ostali v kontaktih, ker so mi res zelo pristali k srcu. Absolutno je to bila najboljša izmenjava do sedaj in mi je res pustila veliko novih spominov, prijateljev in čustev.

Matilda

Bila je zanimiva izkušnja. Spoznal sem nove prijatelje na Gimnaziji Celje – Center. Zabavno je bilo tekati na smučeh. GCC je zelo velika stavba, zelo mi je všeč. Sošolci so zelo prijazni in simpatični.

Jacopo

Maši, Matildi in Jacopu se iskreno zahvaljujemo za odgovore in jim želimo, da čim dlje ostanejo v stikih. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja