Izjemen uspeh naših fizikov

Mladi fiziki z GCC so na tekmovanju AYPT dosegli doslej najboljši rezultat za Slovenijo

V hudi konkurenci 16 ekip iz Irana, Rusije, Belorusije, Slovaške, Madžarske, Nemčije, Avstrije in Slovenije, ki so se od 5. do 7. aprila v avstrijskem Leobnu pomerile na mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT, je slovenska reprezentanca, v kateri so sodelovali trije naši dijaki, dosegla doslej najboljši rezultat za Slovenijo.

Ema Pilih, 4. Č in Manca Strah in Mitja Suvajac (oba 3. B) so skupaj z mentorjema prof. Borutom Namestnikom z GCC in prof. dr, Sergejem Faletičem z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko osvojili 3. nagrado in 6. mesto tekmovanja.

Mitja verjame, da lahko naslednje leto, s podporo države, osvojijo še boljši rezultat:

Za nami so trije naporni, a hkrati zanimivi dnevi AYPT. Na tem tekmovanju sem sodeloval drugič, lani smo osvojili 8. mesto, letos pa 6. mesto in tretjo nagrado. Seveda sem ponosen na to nagrado, ki je ne bi bilo brez ekipnega dela mene, Mance in Eme ter še zdaleč ne brez nasvetov in podpore mentorjev Boruta Namestnika in Sergeja Faletiča ter ravnatelja Gregorja Deleje, ki je naše podvige vseskozi podpiral. Vendar pa sama nagrada ni vse, skozi to tekmovanje sem se naučil mnogo zanimivih in novih stvari iz fizike, za katere upam, da mi bodo pomagale v prihodnosti. Moja srečanja s fizikalnimi tekmovanji še niso končana, upam pa, da bo v nadaljnje lažje pridobiti podporo tako države, kot tudi drugih sponzorjev, ki jih je bilo v teh dveh letih bore malo.

Ema pa dodaja:

Tudi letošnji turnir je bil, kot se za vsak pravi spopad spodobi, pa naj bo fizičen ali fizikalen, razburljiv in nepozaben. Vsej sreči po uspešni predstavitvi in zagovoru svojega večmesečnega dela ter navdušenju med poslušanjem in analiziranjem raziskovalnih nalog nasprotnikov, aktivnostih, ki turnir naredijo edinstven, smo letos dodali še 3. nagrado. Ta je v ponos tako nam kot našima mentorjema, prof. Borutu Namestniku in dr. Sergeju Faletiču, brez pomoči in podpore katerih zagotovo ne bi dosegli takšnega uspeha. Kjub dosežku, ki mu pripisujejo pomen za celo Slovenijo, ostaja neprecenljiva in najpomembnejša pridobitev celotnega turnirja znanje.

Priprave na tekmovanje so potekale tudi s finančno podporo projekta “Spodbujanje prožnih oblik učenja in podpora kakovostni karierni orientaciji za nadarjene”, ki ga koordinirajo II. gimnazija Maribor,  Gimnazija Vič in Pedagoška Fakulteta Univerze v Ljubljani.

Iskrene čestitke fizikalni ekipi! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja