IVAN CANKAR – PRIPOVEDNIK

“Kdor je umetnik, kleše v kamen od začetka do konca sam svoj obraz.” (Moje življenje, Ivan Cankar)

Sreda, 18. 4. 2018, je na GCC bila posvečen pripovedniku in dramatiku Ivanu Cankarju, ki je bil v začetku tudi pesnik in je izdal zbirko pesmi Erotika, toda pesništvo je kmalu opustil in se povsem posvetil pripovedni prozi in dramatiki.

Poleg mnogih kratkih pripovedi (najbolj znane zbirke: Vinjete, Ob zori, Za križem, Podobe iz sanj) je napisal vrsto povesti in romanov (Hlapec Jernej, Kurent, Na klancu, Martin Kačur, Tujci, Križ na gori, Hiša Marije Pomočnice …) ter dramskih del (Kralj na  Betajnovi, Za narodov blagor, Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, Hlapci, Lepa Vida, Romantične duše).

Nekaj izmed njegovih pripovednih del je danes 5. šolsko uro zazvenelo v stari telovadnici GCC.  Dijaki 3. in 4. letnika so dela Martin Kačur, Na klancu, Kurent, Gospod stotnik, Milan in Milena, s svojimi profesoricami slovenščine prebrali in razložili s spoštovanjem, ki si ti spomeniki slovenske književnosti tudi zaslužijo. Nenazadnje je Cankar zaradi izredne umetniške kakovosti del tudi ugleden evropski in svetovni pisatelj. To dokazuje tudi veliko število prevodov njegovih del v tuje jezike. Danes smo lahko prisluhnili prevodu črtice Greh v ruščino.

Cankar je z značilnim prepletanjem izpovednosti in pripovedovanja prodiral v globine človeške duše, kritično je prikazoval slabosti družbe svojega časa in napovedoval pravičnejšo prihodnost za zatirane in revne.

Le vzemite v roke kakšno njegovo pripoved in se prepustite izjemnemu popotovanju po širinah časa in prostora, ki je zaznamoval tega velikega Slovenca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja