INTERVJU:JON KANJIR in TUDI LUKA NOSI MASKO

Jon je dijak 3. letnika programa predšolska vzgoja na GCC, ki niti v teh nenavadnih časih ni pozabil na najmlajše in njihovo razumevanje spremenjenega vsakdana.

Tudi Luka nosi masko je slikanica, ki otrokom pomaga razumeti trenutno situacijo. Jona smo prosili, da nam na kratko predstavi svoj projekt.

“Opazil sem, da je otrokom zelo težko pojasniti nastalo situacijo. Ti so zelo radovedni, zato se mi zdi še toliko bolj pomembno, da jim pomagamo pri odkrivanju sveta, ki jih obdaja. Po premisleku, sem se odločil, da zanje napišem zgodbo, ki jim bo pomagala pri odkrivanju pomena nošenja mask. K sodelovanju sem povabil Mašo Črešnik, dijakinjo četrtega letnika umetniške gimnazije likovne smeri na GCC. Maša je z ilustracijami res zadela bistvo, ki sem ga takrat sicer še na precej nejasen način skušal povedati. Vesel sem, da sva se hitro ujela in skupaj ustvarila slikanico, ter sklenila novo prijateljstvo.”

Seveda se prav si več kot dovolj dobro zavedamo, da takšen projekt terja veliko časa, truda in dela. Kdaj in kako si dobil idejo za ta projekt? Kako si se ga lotil in kdo ti je pri tem pomagal?

“Rad se ukvarjam s podjetništvom. Ideja se mi je utrnila na enem izmed počitniških predavanj, ki ga je s podporo Spirita organizirala GCC. Takrat sem takoj po predavanju zgrabil list papirja in kuli ter sem začel pisati. Rad se pošalim, da sem zgodbo napisal s pomočjo zvezd in lune, ki je sijala skozi okno. Zgodbo sem nato zjutraj čisto spremenil, takrat pa je dobila že skoraj končno podobo. Poslal sem jo ravnatelju, ki me je pri tem izjemno podprl, za kar sem mu bil, sem in mu še bom hvaležen. Sledila je izdelava ilustracij, kar sem prepustil Maši, besedilo je lektorirala profesorica Sandra Marguč, oblikovanja pa se je lotila profesorica Ana Pečnik. Na poti od zgodbe do knjige se je pojavilo precej preprek, ki jih nisem pričakoval. Hvaležen sem za vse spodbude, ki so še dodatno utrdile mojo voljo, da ta projekt izpeljem.”

Jon nam je povedal, da je namen projekta, da bi slikanica čim več otrokom pomagala pri razumevanju nastale situacije. “Če bo pomagala vsaj enemu izmed njih, bo moj namen dosežen,” pravi. Zakaj meniš, da je pomembno, da tudi otroci razumejo ukrepe in zakaj meniš, da je to možno doseči prav s tvojim projektom? 

“Otroci so zelo radovedna bitja. Radi odkrivajo, spoznavajo in se s tem nezavedno učijo. Ta čas, ko smo priča korenitim spremembam, ki oblikujejo naš vsakdan, je velikokrat lahko stresen. Verjamem, da je lahko stresen tudi za otroke, predvsem ker ne razumejo kaj in zakaj se okoli njih dogaja. Verjamem, da če jim situacijo predstavimo na njim razumljiv način, bodo te čase lažje doumeli in doživeli.”

Vsaka oseba trenutno situacijo doživlja na svoj način. Nekaterim ustreza kakšna minutka dlje v postelji, drugim je svoje dejavnosti lažje prilagoditi šolskemu urniku. Kako pa sam dojemaš celotno situacijo? Kaj meniš, da je pozitivna plat pandemije in ukrepov?

“Presenetljivo dobro. V vsaki življenjski situaciji iščem dobro, lepo, nekaj kar mi lahko polepša dan oziroma prekrije negativne stvari. Ta čas zato izkoriščam za projekte, ki jih lahko izvajam od doma, za čas v naravi in za nabiranje novih znanj preko spleta, ne le med poukom ampak z raznoraznimi webinarji in podobnim. Spoznali bomo kako sprva navidez nemogoče situacije lahko premagamo, če le stopimo skupaj in sodelujemo. Sodelovanje in komunikacija se mi pri tem zdita ključnega pomena.”

“Veliko bolj bomo oziroma smo že začeli ceniti stike, prijateljstva, tople objeme in pristne nasmehe.”

Ali v prihodnosti načrtuješ še več takšnih in podobnih projektov?

“Kamorkoli že me bo pot zanesla se bom trudil, da bom delal dobro in upam, da bom na tak način pomagal sočloveku.”

Od 7. 12. 2020 naprej lahko slikanico naročite na tej povezavi.

Jonu se zahvaljujemo za intervju in inovativne projekte, ki mnogim prav gotovo pomagajo ter polepšajo dan. Pri nadaljnjih projektih mu želimo čim več uspeha 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja