INTERVJU Z NAŠIMI USPEŠNIMI FIZIKI

V soboto, 9. 1., so na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani pripravili spletni slovenski turnir mladih fizikov (SiYPT), kjer je ekipa dijakov z Gimnazije Celje – Center (GCC) v kateri so sodelovali tretješolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter četrtošolec Matija Marolt osvojila 1. mesto in zlato plaketo. Dijaki so se na zahtevno tekmovanje pripravljali z mentorjem prof. Borutom Namestnikom in nekdanjim dijakom GCC in študentom fizike Mitjo Suvajcem pripravljali od začetka šolskega leta s praktičnim in teoretičnim reševanjem treh fizikalnih problemov. Po večurni predstavitvi in zagovoru pred komisijo univerzitetnih profesorjev so osvojili naziv državnih prvakov in bodo tako Slovenijo aprila zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji.

Kako je potekal turnir?

Začne se, ko konec julija objavijo 17 fizikalnih problemov. Vsak od nas si je izbral enega izmed njih in septembra smo začeli z raziskovalnim delom. Najprej smo poiskali članke, ki obravnavajo naš problem, nato pa smo začeli z eksperimentalnim delom. Kot vse drugo je tudi naše delo letos potekalo na daljavo. Eksperimente smo izvajali doma. Za turnir smo pripravili 12 minutne predstavitve, v katerih smo predstavili naše ugotovitve in jih posneli.

Kako in koliko časa ste se nanj pripravljali?

Pripravljali smo se od sredine septembra. Dokler je šola potekala normalno, smo se večkrat na teden srečevali v šoli, nato pa smo bili primorani svoja srečanja izvajati preko Microsoft Teams-ov.

Katere vrline menite, da so pomembne za uspeh na takšnem tekmovanju?

Kreativnost, radovednost, predanost, veselje, iznajdljivost, komunikativnost, spretnost in pa skupinski duh.

Kako menite, da je večini kompleksen in zahteven svet fizike prepleten z vsakdanjim življenjem?

Razločevati med svetom fizike in svetom, v katerem živimo, ni mogoče. Fizika je vse in vpliva na vse, kar se dogaja okoli nas. Fiziko lahko najdemo v vsakem pojavu, če le pogledamo s pravimi očmi.

Kaj je pomembno pri reševanju fizikalnih problemov?

Najprej moramo vedeti, kaj je problem, šele nato se lahko lotimo preučevanja le tega.

Kako je potekal zagovor pred komisijo?

Na tekmovanju vsak tekmovalec odigra tri različne vloge, in sicer poročevalec, nasprotnik in presojevalec. Najprej smo si ogledali vnaprej pripravljeno predstavitev poročevalca, kateri je sledila debata z nasprotnikom. Na koncu pa je presojevalec povedal svoje mnenje o debati in predstavitvi. Temu so sledila vprašanja žirije, ki nam je še svetovala, kako naj nadaljujemo svoje delo do mednarodnega tekmovanja.

10. aprila boste Slovenijo zastopali na uglednem mednarodnem fizikalnem tekmovanju AYPT v Avstriji. Kako boste pristopili do novega izziva?

Za mednarodno tekmovanje bomo opravili še več eksperimentov, poizkusili poiskati boljše teoretične modele in se še poglobiti v teoretično ozadje problemov, ki jih raziskujemo.

Avi, Špeli in Matiji se zahvaljujemo za sodelovanje, v prihodnosti pa jim želimo veliko uspeha! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja