Intervju z modno Leo Perdih

Edinstveni kosi oblačil, vpadljive visoke pete in izjemna frizura kričijo po zahtevi, da se vsak par oči za nekaj trenutkov ustavi na tej modni postavi, ki se še zadnje leto sprehaja po hodnikih naše šole.

 

Lea Perdih je dijakinja 4.i, ki svojo kreativnost izraža tudi s svojim izgledom, ta pa preseneča na sto in en način. Ker je Lea ena izmed redkih, ki si drznejo kaj takšnega, modni rubriki ne sme manjkati takšen biserček iz zakladnice mode. Najverjetneje se vam je po tihem porodilo kakšno vprašanje, ko je Lea tako elegantno odhitela mimo vas. Zato upam, da vam lahko v tem intervjuju postrežem s kakšnim odgovorom ali zanimivo informacijo o njej.

Najprej me zanima, zakaj tak stil? Morda zaradi umetniške gimnazije?

Moj stil je dopolnitev moje osebnosti. Ne oblačim se tako zaradi drugih in ker bi želela izstopati, oblečem se preprosto tako, kot se počutim. Definitivno moj stil ni bil ustvarjen zaradi umetniške gimnazije, saj sem imela malo “drugačen” stil že v osnovni šoli.˝

Kdaj in s čim si začela oblikovati svoj stil?

Kot sem že prej omenila, sem svoj stil začela oblikovati v osnovni šoli, natančneje v osmem razredu. Vse se je začelo s pisanim volnenim pončom. Sestrična mi je rekla, da izgledam kot “hippie”. Ne vem zakaj, toda začela sem raziskovati in tako se je počasi začel oblikovati moj stil. Definitivno pa se je moj stil korenito spremnil, ko sem za novo leto v prvem letniku odšla v London, kjer so me prevzele trgovinice z vintage oblačili. Od takrat naprej razvijam in spreminjam svoj stil iz dneva v dan.

Kakšne so tvoje ambicije za prihodnost? Želiš postati manekenka ali morda modna oblikovalka?

Ambicij je veliko. Prva želja je študij na ALUO (Akademija likovnih umetnosti in oblikovanja) smer slikarstvo v Ljubljani. To še ne pomeni, da bom opustila manekenstvo in gledališče. Kar pa se tiče modnega oblikovanja, moram priznati, da mi nikoli ni bilo blizu. Zase sicer rada preurejam oblačila, vendar bom pri tem tudi ostala.

Ne samo, da so drzna tvoja oblačila, ampak tudi tvoji čevlji in lasje. Ali nam lahko zaupaš po kakšnem kopitu izbiraš svoje modne kose? Predvsem svoje čevlje.

˝Nimam ustaljenega “kopita”, po katerem bi izbirala modne kose. Nič mi ne pomenita visoka cena in znamka. Kupim tisto, kar mi je všeč in  me navdihuje. Priznam, da imajo nekatere modne znamke čudovita oblačila in če je le mogoče si jih tudi kupim, vendar to ne pomeni, da prisegam na njih. Velikokart najdem čudovite kose v babičini omari ali bolšjem sejmu; nekatere predelam, večina pa je že primerna za uporabo. Tudi čevlje izbiram podobno kot druge modne kose. Nekako sem se zaljubila v čevlje z visokimi petami, morda je zato kriva mami, ki že od nekdaj nosi “petke”. Res je, da ne rada posegam po čevljih nevtralnih barv, preferiram čevlje živih barv, nenavadnih oblik in zanimivih vzorcev. Večino le teh naročim preko spleta, saj mi ponudba v Sloveniji ne ustreza najbolj.

Kaj pa lasje, če bi še enkrat izbirala, bi še vedno vztrajala pri dredah?

(Smeh) Tega vprašanja sem pa že kar navajena, saj ima skoraj vsak vprašanje glede moje frizure. Povedati moram, da moje odločitve ne bi spremenila., še vedno sem tako navdušena, kot aprila leta 2010. Ne morem verjeti, da bo 1. maja 2013 že tri leta odkar je bil narejen 73. in s tem zadnji dred na moji glavi.˝

  Kaj je tvoja šibka točka? Čevlji?

˝Ne bi mogla izpostaviti nobene šibke točke. Čevlji to zagotovo niso. Morda so moja šibka točka hlače.           Nisem velika ljubiteljica le teh, saj redko najdem takšne, ki so mi zares všeč. V omari imam trenutno  samo tri pare takšnih, ki ustrezajo mojim kriterijem ˝(smeh).

Imaš morda kakšnega idola po katerem se zgleduješ? Ali poskušaš imitirati kakšne kreacije kakšnega modnega oblikovalca?

Nihče izmed njih ni zares idol. Všeč mi je več oseb, vendar jih ne poskušam imitirati. Ni mi všeč samo njihov stil, pravzaprav me velikokrat bolj kot stil presenetijo njihove življenske zgodbe, zato niso vsi povezani z modno industirjo. Iris Apfel, John Lennon, Elizabeth the First, Daphne Guinness, Edith Piaf, Coco Chanel in Twiggy so le eni izmed mnogih. Zamisli se mi utrnejo ob gledanju njihovih intervjujev, slik in filmov ali ob branju njihovih biografij. Inspiracije  se porodijo tudi ob gledanju modnih revij različnih modnih hiš in oblikovalcev, kot so Prada, Chanel, Louis Vuitton, Alexander McQueen idr., vendar ne bi rekla, da jih skušam imitirati.

Videla sem tudi, da si aktivna na področju manekenstva.
Da, vse se je začelo s sestrično Pio Česnik, ki študira modno oblikovanje v Angliji. Ona je bila prva, ki je želela, da poziram zanjo. Nato pa sem se začela prijavljati na različne avdicije. Preizkusila sem se tudi na modnih pistah. Priznati moram, da bolj uživam na modnih fotografiranjih kot na modni pisti, vendar ima tudi ta poseben čar; v zaoderju vlada kaos, na drugi strani pa se mirno sprehajajo modeli v čudovitih kreacijah.

Imaš še kakšne druge hobije?
Poleg manekenstva imam še kar nekaj drugih hobijev. Izpostavila bi slikarstvo in gledališče. Preprosto uživam, kadar se izražam s pomočjo likovne umetnosti. Najpogosteje je to slikanje.
Zelo rada imam tudi gledališče in igranje. Ob igranju se popolnoma sprostim in živim življenje namišljene osebe. Preprosto odmislim realnost. Morda je to tisto, kar me pri igranju najbolj privlači.

Imaš za zaključek še kakšno anekdoto ali nasvet o drznosti, ki bi ga rada delila z nami, ki smo malce modno podrejeni?

Najprej bi rada rekla, da nihče ni modno podrejen. To ljudje morda občutijo zato, ker si ne upajo izraziti samega sebe. Verjamem, da ima popolnoma vsak svoj stil, vendar ga zaradi družbe ne upa izraziti. Iz osebnih izkušenj lahko potrdim, da moraš biti osebno zelo močen, da zdržiš vse pritiske okolice, saj ljudje preprosto nočejo sprejeti “drugačnih”, ubistvu pa zasmehujejo takšne samo zato, ker vedo, da sami tega niso sposobni in nočejo, da bi bili drugi tega zmožni.
Vsem bi rada samo svetovala, da naj odkrivajo in nadgrajujejo svoj stil in naj jih ne bo sram. Predvsem naj poslušajo samega sebe in se ne podrejajo najnovejšim modnim smernicam samo zato, ker so “in”, le tako bodo odkrili tisto, kar jim najbolj pristaja in dopoljnjuje njihovo osebnost.˝

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja