Intervju – uspešni plavalki na GCC

Sledko se je pogovarjal z dijakinjama naše šole, Janjo Skarlovnik in Moniko Tajnik. Obe članici Kluba sinhronega plavanja Rusalka iz Velenja, sta minuli teden dosegli zavidljive rezultate na državne tekmovanju v sinhronem plavanju.

Za začetek me zanima, kdaj sta začeli trenirati sinhrono plavanje, vaju je kdo posebej navdušil?

Monika: Sinhrono plavanje sem začela trenirati pred približno štirimi leti, in sicer zaradi poškodbe. Kmalu mi je postalo tako zelo všeč, da sem opustila vse druge treninge.
Janja:Sedaj poteka moje četrto leto, odkar sem začela trenirati. Nihče me ni posebej navdušil za to.

Kako sta sploh izvedeli za ta precej neobičajen šport?

M: Za šport sem izvedela od sestre, ki je s treningi začela približno pol leta pred mano. Od kod pa je ona izvedela za šport, žal ne vem; mislim da iz nekega obvestila.
J: Za ta šport sem izvedela na moji osnovni šoli, ko nam je naša učiteljica športne razdelila letake o velenjskem klubu sinhronih plavalk, ki je vljudno vabil k vpisu. Ker pa imam rada ples in plavanje sem takoj povedala doma, da moram preveriti kako to poteka.

Kako pogosto imata treninge, koliko časa, kaj počnete na treningih ipd…?

J: Redni treningi so trikrat tedensko, ob ponedeljkih, torkih in sredah. Treniramo pa tudi ob sobotah. Treningi so dolgi od 1 ure in pol in tudi do 6 ur pred nastopi in tekmami. Treningi pa imajo različne vsebine. Včasih treniramo samo naše elemente/figure, delamo vaje na suhem za moč in gibčnost, imamo kondicijske treninge kjer moramo preplavati ogromno dolžin in pa seveda ne manka treningov kjer si izmišljujemo koreografije in jih usklajujemo tako med seboj kot z glasbo.

Kdo sestavlja koreografijo? Vidve sami ali trener/ka?

M: Koreografijo sestavljamo plavalke same, vendar nam pri tem pomaga tudi trenerka. Odvisno je tudi od tega ali je koreografija namenjena izključno nastopom, ali tudi tekmovanjem, saj na tekmovanjih veljajo določena pravila npr. omejen čas, težavnost… Plavalke same predlagamo elemente, druge sestavne dele koreografije, ter glasbeno podlago.

Ali redno spremljata ta šport po televiziji/internetu? Imata kakšnega idola, po kom se zgledujeta?

J: Ne, ne spremljam redno tega športa in tudi idola nimam. Si pa večkrat pogledam kakšne posnetke s figurami ali koreografijami, da si naberem idej, vidim kako moram kaj izvesti in pa seveda, da vidim kakšna je konkurenca izven Slovenije. 🙂
M: Jaz enako.

Imata kakšne posebne cilje, načrte za prihodnost?

M: Nekih posebno velikih ciljev za prihodnost nimam, upam pa, da me bo ta šport spremljal še dolgo, saj je odličen tudi samo za sprostitev. Rada pa bi se udeležila čim več tekmovanj v tujini, saj so res zanimiva izkušnja. Utrip takšnih tekmovanj je neverjeten, ko poln adrenalina skupaj s preostalimi članicami svojega tima čakaš, da prideš na vrsto, medtem pa spremljaš izvrstno izpeljane koreografije tekmovalk iz drugih držav. Vse skupaj deluje kot vrsta čudovitih nastopov.
J: Po našem državnem tekmovanju, ki je potekalo 14. marca in kjer sem dobila naziv državne prvakinje se nameravamo sedaj odpraviti na mednarodno tekmovanje v Budimpešto. Po tem bomo imele tudi zaključni nastop na našem domačem bazenu za starše in ostale. Pridno pa treniramo tudi z reprezentanco, da se lahko dokažemo na bližajočih tekmah izven Slovenije.

Bi še kaj dodali o sinhronem plavanju, kakšno zanimivo anekdoto iz tekmovanj ali treningov?

M:  Anekdot s treningov je seveda veliko, vendar pa raje nobene ne bi posebej omenjala. 🙂

J: Na naših treningih nikoli ne manjka smeha in zabave. Na potovanjih, pripravah in tekmah nas vedno spremljajo norčije. Seveda še vedno zelo pridno treniramo, saj brez tega ne bi šlo, ampak se znamo tudi sprostiti.

Ali bi našim bralcem predlagali, da začnejo spremljati ta šport, mogoče tudi, da začnejo trenirati?

M:  Da, seveda,  dekletom, ki imajo rada plavanje, gimnastiko in ples, bi vsekakor predlagala treniranje tega športa. Če ne zaradi drugega razloga pa vsaj za sprostitev in rekreacijo.
J: Vsekakor bi predlagala vsem, ki imajo radi vodo, ples, gimnastiko in veliko mero zabave, da se nam pridružijo ali pa vsaj premislijo o tem, da bi si kdaj ogledali kakšen nastop sinhronih plavalk.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja