Intervju: Sara Vrečko – Najprostovoljka 2017

V Celju se vsako leto spomnijo najbolj prizadevnih prostovoljcev v občini in jim na Festivalu prostovoljstva v Celjskem mladinskem centru podelijo priznanja. Letošnje leto je naziv Naj prostovoljka 2017 v kategoriji od 16 do 19 let pridobila Sara Vrečko, 4. c, Sledko pa se z njo pogovoril o njenem prostovoljskem delu v Splošni bolnišnici Celje, Domu za ostarele v Slovenskih Konjicah in Osrednji knjižnici Celje. Je tudi animatorka in tutorka.

 

MCC. Festival prostovoljstva

Kakšni so občutki ob nazivu Naj prostovoljka 2017?
Občutki so nori, tega res nisem pričakovala. Tiho sem upala, da se bom lahko laskala s tem nazivom, čeprav sem vseeno mislila, da bo prejemnik Kristjan Veber, saj je njegova dobrodelna akcija Za Palčico bila odmevna in velika. Potem pa to – res noro, neverjetno! Čudovito pa bi bilo, da bi to nagrado podelili eni ženski in enemu moškemu.

Kaj vse pa si počela?
Najprej sem začela delati v domu za upokojence v Slovenskih Konjicah. Tam sem se pogovarjala z dvema ostarelima gospema. Naslednje leto sem delala v Splošni bolnišnici Celje na dermatološkem oddelku, kjer sem bolnikom vsak četrtek krajšala čas. Zdaj delam v Osrednji knjižnici Celje. Sem vodja projekta Znaš? Nauči drugega. Gre za projekt, s katerim učimo ostarele o uporabi telefona in računalnika. Med počitnicami pa vodim tudi družabne igre za otroke. Med poletjem sem preživela 6 tednov v tujini –  v Azejberdžanu in Gruziji. Delala sem v otroškem kampu, kjer sem učila angleščino in bila animatorka, kasneje sem vodila še pogovorne krožke v angleščini za otroke in odrasle.

Kako pa si razporediš čas?
Delam okoli 2-3 ure na teden. Drugače pa je pa tako, če nekaj rad počneš in to želiš početi, ti ni hudo porabiti časa in se nečemu drugemu odreči.

Kako pa se ljudje oddzovejo na tvoje delo?
Imam eno gospo, ki je zelo vesela, da z njo preživim čas, velikokrat mi prinese čokolado … Drugače pa vsi ti nasmehi, pozdravi, pozitivna energija … dajejo temu delo prav poseben čar in zaradi tega počnem vse to. Konec koncev prostovoljno delo v prvi vrsti opravljaš za druge, da jim pomagaš, nato pa še zaradi res super energije in občutka, ki ju dobiš.

Boš med poletjem tudi prostovoljno delo opravljala v tujini?
Da, razmišljala sem, da bi odšla v Čile ali pa Peru. Tam bi pomagala pri konstrukcijskih delih.

Imaš še kakšno sporočilo za bralce? Zakaj se odločiti za prostovoljstvo?
Prostovoljstvo predlagam vsem, ker je to res nekaj lepega – da pomagaš drugim in z njimi preživiš čas. Pri tem je seveda pomembno, da ne pričakuješ nagrade ali pohvale, ampak šteje že tvoj notranji občutek, ki ti ostane; da si naredil nekaj dobrega. Priporočam, da stopite iz svojega območja udobja in naredijo nekaj dobrega.

 

Sari se za odgovore zahvaljujemo in še enkrat čestitamo za priznanje ter vso delo, ki ga opravlja! Kar tako naprej! 😉

1 Komentar

  1. Pingback: MLADI, KI PRESEGAJO SAMI SEBE | Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja