Dan žvečilnega gumija

Danes, 22 . 4., na svetovni dan Zemlje, smo na Centru obeležili dan žvečilnega gumija. Žvečilni gumi je zelo priljubljena slaščica med ljudmi, vendar pa nas večina ve bolj malo ali celo nič o njih. Všeč nam je, da so dobrega okusa in da nam dajo boljši zadah, ne vemo pa, da te snovi na nas vplivajo tudi slabo.

Dan žvečilnega gumija je bila akcija, ki so jo v petek, 22. 4., med glavnimi odmori izvedli člani šolske ekoekipe v sodelovanju s podjetjema Wrigley’s in Gumbin ter mlada raziskovalca Adrian Ledl in Leon Gulub iz 1. b, ki sta v raziskovalni nalogi projekta Mladi za Celje raziskovala to zanimivo sladico. Njuna mentorica je bila prof. Smiljana Adamič Vasič. Dijaki so spoznali podrobnejšo sestavo žvečilnega gumija, zlasti pa problematiko ločevanja tovrstnega odpada, ki zaradi specifične sestave (umetni kavčuk), sodi med najzahtevnejše odpadke na tem planetu in se v največ primerih znajde v napačnih koših za odpadke ali celo odvržen v naravi, kjer se razgrajuje do 500 let. Slovenska start up ekipa Gumbin je tako na GCC predstavljala istoimensko inovacijo – koš za žvečilne gumije. ki olajša ločevanje in reciklažo gumijeve mase.

Z oddajo ankete ste lahko danes v glavnih odmorih dobili zavojček “čigumijev”, ekipa šolskega ekoradia je pripravila izjmeno zanimivo oddajo o žvečilnem gumiju in predstavila izsledke ankete naših mladih raziskovalcev, ogledali pa ste si lahko tudi posnetek o izdelavi tega, skorajda nepogrešljivega dela oprave vsakega srednješolca.

Sledko je za vas pripravil intervju z ustvarjalci Gumbina, ki ga lahko preberete tukaj.

Nekaj vprašanj pa smo zastavili tudi mladima raziskovalcema Adrianu Ledlu in Leonu Golubu,

 

 

Sledko: Zakaj sta se odločila za to raziskovalno nalogo?

Adrian in Leon: Za to nalogo sva se odločila ker sva pogosta in navdušena uporabnika in naju je zanimalo še kaj več o žvečilnem gumiju in kaj o njem vedo drugi.

S: Kako je vajina raziskovalna naloga potekala?

A in L: Najina raziskovalna naloga je bila sestavljena iz eksperimentalnega in anketnega dela.

Pri prvem delu raziskovalne naloge sva merila spremembo mase stotih žvečilk pred in po žvečenju. Za drugi poskus pa sva ponovno merila spremembo mase pred in po žvečenju, le da sva primerjala dve različni znamki.

Pri drugem delu sva anketirala 350 dijakov. Zanimalo naju je, kako pogosto žvečijo dijaki, če poznajo sestavine oz. sladila v žvečilnem gumiju, katero znamko najraje žvečijo ter kako so ekološko ozaveščeni o odlaganju žvečilnega gumija.

S: Kakšne so bile ugotovitve?

A in L: Ugotovila sva, da se masa žvečilk po žvečenju zmanjša za 57% in da oblika žvečilk zelo malo vpliva na vsebnost sladil oz. količino topnega deleža.

Pri anketnem delu pa sva ugotovila, da je GCC-ju ogromno rednih in pogostih uporabnikov, ampak da kljub temu o njem zelo malo vedo. Zato smo se v sodelovanju z mentorico Smiljano Adamič Vasič odločili na šoli organizirati dan žvečilnega gumija. Med dijaki pa je po pričakovanjih najbolj priljubljena znamka Orbit, sledi pa ji Airwaves. 84% dijakov žvečilni gumi najpogosteje  odvrže v koš. Poleg tega je veliko dijakov obkrožilo, da jih zelo motijo na tla odvržene porabljene žvečilke, kar kaže na dobro ekološko ozaveščenost dijakov.

 

S: Ali se je vajino mnenje o uporabi žvečilnih gumijev kaj spremenilo?

A in L: S to nalogo sva izvedela kar veliko in sedaj veva, da lahko poleg dobrih lastnosti žvečenja ta slaščica tudi škodi zdravju, če jo prekomerno žvečimo. Žvečilni gumi je v okolju zelo počasi razgradljiv (razgraja se tudi do 500 let) in za sabo pušča nadležne in težko odstranljive madeže, zato ga je treba pravilno odlagati. Z gospodom ravnateljem smo se dogovorili tudi za namestitev Gumbinov (koške, namenjene posebno za odlaganje žvečilk). Najino mnenje o njih je torej malo spremenjeno, ampak še zmeraj misliva, da je to uporabna slaščica, ki si jo lahko privošči vsak.

Adrianu in Leonu se zahvaljujemo za njune odgovore in jima želimo veliko uspehov pri nadaljnem raziskovanju.

 

Vi, dragi bralci, pa pazite na naš planet, ohranite ga čistega za naše zanamce, da bodo tudi ti lahko uživali v prelepi naravi, ki nam jo Zemlja ponuja.

Pa lep dan Zemlje vsem!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja