Intervju: o Tednu proti nasilju

Nasilje je v današni družbi vse preveč prisotno. Z njim se srečujemo vsak dan, na ulici, v šoli, nekateri celo doma… Vendar pa kljub zaskrbljujočemu porastu nasilja ne storimo ničesar, da bi ga zaustavili. To se je odločil spremeniti Lovro Prešiček, ki pod Dijaško organizacijo Slovenije organizira projekt po imenu Teden proti nasilju. Sledko je z njim opravil kratek intervju, v katerem nam je Lovro predstavil projekt, njegov potek in ostale podrobnosti.

SLEDKO: Kaj je namen projekta?
LOVRO PREŠIČEK: Pokazati, da smo mladi proti nasilju in vzpodbuditi kritično mišljenje proti nasilju tudi pri drugih ljudeh. Namen je, da VSI povemo in pokažemo, da je nasilje velik problem in da ga želimo uničiti.

S: Kdaj in kako je nastal projekt?
LP: Projekt je nastajal relativno dolgo časa, rodil pa se je iz moje preproste ideje o njem, ki sem jo dobil na mednarodnem dogodku v Vilni.

S: S kom sodeluješ glede organizacije, denarnih sredstev… ?
LP: Sodelujočih v tem projektu je zelo veliko. Na začetku je tu seveda Dijaška organizacija Slovenije, pod katero projekt organiziram. Naj poudarim, da je projekt izveden brez kakršnihkoli stroškov, torej gre zahvala na tem mestu vsem partnerjem, ki so omogočili izvedbo projekta. Največji in najpomembnejši partner je tu zagotovo Mestna občina Ljubljana, ki je uredila vse potrebno, da projekt teče brezhibno.

S: Kako bo dogajanje potekalo?
LP: Dogajanje bo potekalo na Novem trgu v Ljubljani, kjer bo stal Zid proti nasilju, tam pa bomo tudi prostovoljci, ki bomo vzpodbujali mimoidoče, da odtisnejo svoje dlani na zid, in z tem pokažejo, da so proti nasilju. Ob zidu se bodo čez celoten teden dogajali tudi zanimivi dogodki, projekt pa bomo zaključili z velikim koncertom skupine Z3RO Z3RO.

S: Kakšna pričakovanja imaš?
LP: Moja pričakovanja so, da se bodo ljudje odzvali na projekt pozitivno in se sami pri sebi zamislili. S tem si želim, da bi dolgoročno vplivali na upad nasilja v Sloveniji. Želim si tudi, da bi ta projekt razširili na vsa večja mesta v Sloveniji, naslednje leto pa ciljamo na Celje!

Lovrotu in ostalim organizacijam želimo veliko sreče in energije za še več takih dogodkov, vas pa vabimo, da se jim pridružite v Ljubljani!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja