Intervju: Nikolaj Korbar – znanje prve pomoči je nujno tudi na šoli

V letošnjem šolskem letu je bila na GCC vpeljana še ena novost. To je ekipa prve pomoči. Na vprašanja kako se je vse skupaj začelo in kašen je bil odziv na povabilo v ekipo prve pomoči, je Sledku odgovoril eden od pobudnikov akcije, Nikolaj Korbar.

 

SLEDKO: Kako je prišlo do ideje o ekipi prve pomoči?

NIKOLAJ: Lansko leto sem nekajkrat doživel, da so se dijaki in profesorji narobe odzvali, ko je bilo z dijakom oz. dijakinjo kaj narobe, kar me je zelo zmotilo. Zato sem kot član DRT-ja na sestanku predlagal ustanovitev ekipe za prvo pomoč in naletel na zelo plodna tla gospoda ravnatelja, ki mi je takoj pripravil teren za delo.

 

S: Kaj bo ekipa prve pomoči počela? Kaj je njen namen?

N: Če bi čez nekaj let lahko postali prva uradna šolska enota Rdečega križa, bi bilo res super. Ampak to so zaenkrat le sanje. Trenutno smo si zastavili sledeče cilje. Da bo ekipa zmožna pomagati dijakom in delavcem na šoli, če doživijo kakršne koli poškodbe ali šok, da bodo dijaki lahko izvedli nujne postopke za stabilizacijo stanja in v skrajnih primerih počakali na ekipe NMP ter jim posredovali prave informacije o stanju osebe. Naloga ekipe pa bo tudi izvajanje prve pomoči na raznih športnih dogodkih, ki se odvijajo na šoli.

 

S: Kdo sestavlja mentorski kader?

N: Teoretični del je predavala nekdanja dijkinja GCC, zdaj pa študentka medicine Katja Gobec, praktični del bomo izvedli s pomočjo Srednje zdravstvene šole Celje, jaz pa skrbim za organizacijski del tečaja in, da so vsi sodelujoči o vsem obveščeni pravočasno.

 

S: Kakšen je bil odziv dijakov?

N: Osebno sem pričakoval, da se bo na povabilo odzvalo 6-7 dijakov, odziv pa je bil gromozanski.

 

S: Koliko izobraževanj ste že imeli in koliko se jih bo še zvrstilo?

N: Do zdaj smo imeli eno teoretično predavanje in eno je še predvideno. Nato bomo imeli še ure prakse. Vsak mesec pa bomo imeli redne vaje, da dijaki naučenega ne bodo pozabili

 

S: Na kakšen način potekajo izobraževanja?

N: Izobraževanje je deljeno v dva sklopa, teoretičnega in praktičnega. V teoretičnem delu dijaki spoznajo pravilne postopke pristopa in osnove diagnostike ter termine, ki so povezani s prvo pomočjo. V praktičnem delu pa bodo pridobljena znanja preizkusili. S predavatelji bomo poskusili zrežirati situacije, ki jih vidimo v “realnem svetu”, in dijak bo moral k poškodovancu pristopiti, zavarovati kraj dogodka ter izvesti prvo pomoč.

 

S: Kakšna so pričakovanja o ekipi prve pomoči na GCC?

N: Upam, da bo prva pomoč postala del vsakdana na GCC. Kakšna bo pa efektivnost pa težko komentiram. Skoraj vsaka razredna skupnost ima po vsaj enega predstavnika, kar pomeni, da je pokritost dobra. Kakšni pa bodo odzivi na realne situacije pa težko rečem.

Ker smo s tem šele začeli in je še vse v povojih ter se cela stvar šele počasi postavlja na noge, stremim k temu, da čim prej izobrazmo prvo generacijo “prvih posredovalcev GCC” in da bodo ti predali svoje znanje na  bodoče dijake ter ga sami s pridom izrabljali. Večja kot bo odzivnost, večja bo tudi potreba po opremi in s tem tudi boljše in lažje posredovanje ekipe prve pomoči.

 

Nikolaju se zahvaljujemo za odgovore in upamo, da se ekipa prve pomoči obnese in nadaljuje tudi po tem, ko bodo generacije, ki zdaj obiskujejo GCC, šolo že zapustile.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja