INTERVJU: NIA GANZITTI

Nia Ganzitti je uspešna dijakinja 2. b razreda, ki pa jo večina od nas pozna po njenih omembe vrednih uspehih pri karateju. Nedavno je že šestič zapored postala državna prvakinja v njeni kategoriji. Zastavili smo ji nekaj vprašanj, na katera nam je prijazno odgovorila.

1. Kdaj si začela in kje si dobila inspiracijo za treniranje karateja?

Karate sem začela trenirati zaradi bratca Noaha. Želel se je vpisati v karate in na ogledu treninga, me je ta šport pritegnil in navdušil. In tako sem pristala in ostala tukaj, kjer sem.

2. Na kateri dosežek si najbolj ponosna?

Najbolj sem ponosna na zlato balkansko medaljo, saj sem s tem rezultatom postala tudi prva slovenska katašica z zlato medaljo iz balkanskega prvenstva. Prav tako na še dve bronasti medalji iz balkanskih prvenstev in na naziv šestkratne zaporedne državne prvakinje.

3. Kako poteka tvoj dan, ko si na tekmovanju?

Navadno se na tekmovanje odpravim že v zgodnjih jutranjih urah, saj moja kategorija po navadi poteka v dopoldanskem času. Pred pričetkom kategorije se moram še ogreti, za kar porabim približno uro in pol. Nato je čas za nastope, katerih časovni razpon je odvisen od števila tekmovalcev v kategoriji. Če se tekma konča zame srečno, moram počakati na podelitev, nato pa se lahko odpravim proti domu, običajno v večernih urah.

4. Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?

Moj največji cilj je evropska ali svetovna medalja ter seveda tudi uspešnost na vseh ostalih tekmovanjih.

5. Kako uspeš uskladiti šolo z obšolskimi obveznostmi?

Svoj čas si moram zelo dobro organizirati, saj ogromno časa porabim za treninge. Imam mogoče nekaj sreče, da veliko informacij odnesem od ure, zato za nekatere predmete porabim bistveno manj časa, kot bi ga sicer.  Zato mi je zelo težko, ko manjkam v šoli zaradi tekmovanj. Če ne slišim profesorjeve razlage, sami zapiski in predelava snovi iz učbenika ne zadoščata in ne nadomestita razlage v šoli, ki jo precej pogrešam. 

6. Kaj te motivira?

Motivirajo me predvsem želje po vse večjih uspehih in to, da mi je treniranje karateja v veliko veselje in mi trening ni muka, temveč sprostitev.

7. Kdo je tvoj vzornik in zakaj?

Tako kot večini karateistov, je tudi meni največja vzornica Rika Usami, predvsem zato, ker se lahko med izvajanjem njenih kat vidi, da trenira in tekmuje srčno, kar pa ji je v preteklosti prineslo daleč najboljše uspehe svetovnih karateistov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja