INTERVJU: MATIC IAN GUČEK

” Uspeh ni naključje. To je trdo delo, vztrajnost, učenje, žrtvovanje in predvsem LJUBEZEN do tega, kar počneš. ” – Pele

Tokratni intervju mi je bil še posebej pri srcu, saj Matic ni le nadvse uspešen športnik, ampak tudi izjemna oseba z velikim srcem. Je preprost in skromen, a njegovi dosežki povedo več kot tisoč besed.

Matic se že od malih nog ukvarja z atletiko, natančneje je njegova glavna disciplina tek na 400 metrov z ovirami. O svojih začetkih z atletiko pove :”Trenirati sem jo začel v prvem razredu osnovne šole ( na začetku skozi igro ), bolj resno pa sem jo začel trenirati v 6.-7. razredu. Zakaj sem izbral ravno atletiko, ne vem. Najbrž zato, ker je tek osnova pri skoraj vsakem športu in ker sem vedno rad tekel. Takoj sem vedel, da je to pravi šport zame.”

Že Emmit Smith, ki velja za enega izmed najuspešnejših igralcev ameriškega nogometa, je povedal :”Zmaga ni nekaj, kar se zgodi na igrišču, ko zapiska piščalka in zavreščijo navijači. Zmaga je nekaj, kar se gradi fizično in mentalno vsak dan, ko treniraš in vsako noč, ko sanjaš.” In tudi pri Maticu ni nič drugače :”Treniram 5-6x na teden. Treningi so različni, a se na začetku vedno ogrejem, nato odteč nekaj krogov, naredim gimnastične vaje in šolo teka ter stopnjevanja, za tem pa pride glavni del treninga.”

Ko sem ga vprašala o njegovi inspiraciji, je omenil norveškega športnika Karstena Warholma, pozabil pa ni niti na svetovnega rekorderja Wayda van Niekerka, ki ga je imel priložnost spoznati tudi v živo. Po napornih treningih pa mu motivacijo predstavljajo večja tekmovanja (evropsko in svetovno tekmovanje, olimpijske igre) in doseg najboljšega možnega rezultata.

Nedvomno je za uspeh potrebno veliko odrekanja in vztrajnosti, a po letih garanja se vse poplača. Ko sem ga vprašala o njegovih večjih dosežkih, je povedal :”Moji največji dosežki so uvrstitev na EYOF (evropski olimpijski festival mladine) v Bakuju 2019, državni rekord na 300m ovire za U16 in državni rekord na 400m ovire za U18.”

Prosti čas rad posveča druženju s prijatelji in preizkušanju drugih športov. Kljub vsem oviram in obveznostim pa vedno ohranja visoke in jasno zastavljene cilje :”Cilj za naslednje leto je uvrstitev na evropsko in svetovno prvenstvo za mladince, dolgoročno pa doseganje čim boljših rezultatov in uvrstitev na velika tekmovanja.”

Maticu se zahvaljujem za sodelovanje pri intervjuju, v prihodnosti pa mu želim veliko uspeha pri doseganju zadanih ciljev!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja