INTERVJU: MATEVŽ BERVAR

Knjiga od hudiča je stripovska novost letošnjega aprila. Avtor je naš drugošolec Matevž Bervar. Dijak splošne gimnazije je strasten biolog, hkrati pa je ljubitelj umetniškega ustvarjanja. Je fant z mnogimi talenti.

Z njim smo naredili intervju, ki smo ga stripu Knjiga od hudiča v čast objavili 23. aprila, na svetovni dan knjige.

 

Pred kratkim si izdal svoj strip. Povej nam kaj več o tem. 

Lani sem se dobro odrezal na tekmovanju za izdelavo stripov (takrat sem ustvaril 4-stranski strip Trmast kot osel) in tako mi je uredništvo revije Stripburger, ki tekmovanje soorganizira, omogočilo izid moje lastne stripovske knjižice. Naslov sem ji dal Knjiga od hudiča, ima 36 strani in je barvna. Če povem na hitro o zgodbi, gre za dogodivščine čarovnice Katke, ki so ji ukradli knjigo, ki si jo je bila izposodila od Hudiča in zanjo zastavila svojo dušo. Strip sledi njenim prizadevanjem, da knjigo še pravi čas vrne v pekel. Izšel je začetek Aprila in se že prodaja.

 

Zakaj ravno strip?

Strip je res eden od umetniških formatov, ki se ga najbolj podcenjuje, tako kot  animacijo in videoigre. Zame je boljši od knjige, ker lahko v pripovedovanje vključim tudi svoje risarske veščine. Pa seveda, ker sem dobil možnost pri založbi Stripburger, je bilo nekako samoumevno, da bom delal strip. (smeh)

 

Koliko časa približno porabiš za izdelavo enega stripa?

Strip sem izdeloval skoraj pol leta. Do začetka zime sem oblikoval scenarij, potem pa je sledilo več dela po več ur na dan: oblikovanja strani, obrisovanja, barvanja in senčenja, vstavljanja besedila… In to za 36 strani, tako da je več dela, kot bi si človek mislil.

Kje si dobil idejo za strip?

Težko rečem, da sem dobil idejo. Želim povedati, da me ideja zanj ni kar spreletela. Šlo je bolj za nek koncept, ki sem ga potem izboljševal in nadgrajeval, dokler se ni spremenil v nekaj podobnega zgodbi.

 

Slišali smo, da si se pred vpisom v srednjo šolo odločal med vpisom na umetniško gimnazijo – likovno smer in splošno gimnazijo. Zakaj si se na koncu odločil za splošno gimnazijo? Svojo odločitev obžaluješ?

Zanima me toliko stvari, da se mi je zdelo vedno malo škoda, da bi se spustil v nekaj tako specifičnega… Zato sem se raje odločil za program splošne gimnazije, ker dobim več občega znanja, medtem ko lahko v prostem času še vedno izpopolnjujem svoje likovne sposobnosti. Se pa nagibam k študiju umetnosti.

 

Aktiven si tudi v Impro ligi GCC. Si torej dijak s talenti na mnogih področjih. Zakaj ravno Impro liga?

Ne bi  rekel ravno talenti… se pa trudim in mi gre z vsakim nastopom bolje. Impro je res razred zase pri oblikah nastopanja in tudi zahteva čisto svoj sklop veščin, ker te še tako natančen trening nikoli ne pripravi na predloge občinstva. Tako da ja, je težko, ampak neizmerno zabavno in vedno vredno potencialnega sramotnega poloma.

 

Kateri je tvoj najljubši predmet v šoli?

To je pa lahko – biologija. Že od malih nog so me strašno fascinirale živali in življenje nasploh. Omare imam polne enciklopedij, kot predšolčku mi je bila najljubša žival ambistoma, ki sem jo našel v Životinjskem carstvu (gre drugače za aksolotla). Menim, da me ne bo to zanimanje nikoli zapustilo, tudi če se res odločim za kariero iz umetnosti. Tako ali tako je biologija povsod prisotna. Za drugo mesto pri predmetih bi bila izbira težka, ker je vsaka stvar po svoje pomembna. Verjetno bi bila slovenščina. In pa filozofija, na katero pa bom moral čakati do četrtega letnika.

 

Kaj še rad delaš v prostem času?

Rišem in berem. Tudi videoigre igram. Od tistih zanimivejših hobijev bi omenil D&D (Dungeons and Dragons ali Temnice in zmaji, kot jo za šalo prevajam), gre za družabno igro, ki ji ni para. Bi se spustil v razlago pravil, ampak gre za nekaj, kar je treba poskusiti. Definitivno priporočam. Če kdo rabi vodjo igre, sem na voljo.

 

Kaj te je pritegnilo, da si se vpisal ravno na našo šolo?

No, čeprav sem se na koncu odločil za splošno gimnazijo, je bližina umetniške smeri defnitivno plus. Poleg tega mi je šola praktično čez cesto. Če sem odkrit, je šlo poleg tega za bolj spontano odločitev, ki je pa prav gotovo ne obžalujem. Sem centraš do konca.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja