Intervju: Maja Kosi

Na GCC mrgoli uspešnih in inovativnih dijakov. Ena od njih je tudi dijakinja 1. c Maja Kosi, ki že pri 15 letih uresničuje svojo podjetniško idejo in šiva obleke in pripomočke za pse, ki jih lahko vidite tudi na njeni facebook strani Doggy Lilly.

Kako si začela s šivanjem in od kod ideja zanj?

Že zelo dolgo mi je bilo všeč šivanje. Osnove pa me je naučila mamina prijateljica. Kmalu sem kupila tudi šivalni stroj in začela iskat kroje, zato sem se odločila, da poskusim. S časom sem postajala vedno boljša in začela razmišljati o prodaji. Ustvarila sem facebook stran, preko katere sem dobila veliko povratnih informacij o tem, da je to ljudem všeč in da bi moje izdelke radi imeli. Ta zvrst dela mi je bila všeč, poleg tega pa so proizvodni stroški zelo nizki, zato tudi, če mi prodaja ne bi uspela, lahko brez stroškov takoj zaprem. V zadnjem času pa svojemu hobiju posvečam vedno več časa.

Kako si prišla na idejo, da začneš šivati za pse?

Sem zelo velika ljubiteljica psov, vse delam zanje. Imam tudi psa, ki je moja največja inspiracija. Tudi Primarno sem začela šivati zanjo. Vse to mi je bilo tako všeč, da zdaj šivam tudi za druge.Koliko časa posvetiš šivanju?

Celoten postopek izdelave posamezne obleke vzame precej časa, približno 7 ur, če res delam. V decembru, ko je bilo veliko testov in manj časa, sem delala predvsem med vikendi, da sem se lahko med tednom več učila.

Koliko denarja porabiš za material?

Za vrvi in trakove iz katerih pletem povodce porabim približno 6€, blago pa je malo dražje, m2 stane okoli 15€. odvisno je tudi od velikosti psa, za večjega psa lahko porabiš tudi 1,5m blaga. Ceno izdelkov določam na podlagi cene materiala, tej pa prištejem še nekaj, za svoje delo. Za večjega psa bi prišlo okoli 30€, to je 20€ za blago, 10€ pa prištejem za delo.

Ali material kupuješ s svojim denarjem, ali ti pomagajo tudi starši?

Vrvi in trakove kupuje s svojim denarjem, pri blagu, ki je dražje, pa mi pomagata starša, ki me pri mojem delu zelo podpirata.

Koliko naročil oziroma strank imaš trenutno?

Trenutno šivam za dve prijateljici, po objavi članka o meni v reviji Finance pa sem ravno včeraj dobila še tri naročila. Še dobro bodo kmalu počitnice, da bom imela dovolj časa.

Kje se lahko tvoji izdelki naročijo oz. kupijo?

Izdelujem po naročilu, naročila sprejemam na facebook strani Doggy Lilli. Razmišljam, da bi nekoč, v primeru večjega zanimanja odprla tudi spletno stran.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

V prihodnosti, tudi po šoli, si želim s tem nadaljevati, sploh, če bi mi vse skupaj res uspelo in bi se prodaja povečala. Imam tudi idejo za  inovacijo, ki jo razvijam pri podjetniškem krožku.

 

Maji se zahvaljujemo, ker je prijazno odgovorila na naša vprašanja in ji želimo ogromno uspeha na njeni podjetniški in tudi šolski poti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja