Intervju: EVA ŽLAVS

Za današnji intervju si je čas vzela Eva Žlavs, nadvse zanimiva in aktivna dijakinja splošne gimnazije na GCC, ki jo navdušuje snemanje podkastov. Zagotovo je večina Centrašev že zasledila njen prvi podkast, ki je izšel na YouTubu, Spotifyju in Anchorju ter bil deležen zelo pozitivnega odziva, kmalu pa mu je sledil tudi drugi, posnet z skupino LPS. Kdo je Eva, kaj vse gre lahko pri snemanju podkasta narobe in ali je grah dovolj dobra tema za »radijsko oddajo,« pa izveste v spodnjem intervjuju, kjer pa ne manjka niti zgodba o tem, kako se je skozi leta spreminjala in gradila njena osebnost.

Kako bi se opisala z nekaj besedami?

Radovedna, ustvarjalna, pogumna, samozavestna, iskrena… Predvsem zadnje, resnica je nekaj, kar v svojem življenju tako pri sebi, kot pri drugih zelo cenim. Namreč, veliko težje je sprejeti stvari takšne, kot so, kot pa si jih olepšati, prirediti, od njih bežati ali se zlagati. Poleg tega imam zelo močno vest in tudi najmanjša priredba resnice je zvečer, ko sem šla spat prišla za mano in mi ni dala miru. Tako da sem že tudi čez polnoč pisala sporočila, da sem imela po tem končno mir.

Od kdaj te zanima ustvarjanje podkastov?

Prvi »zametki« male podkasterke Eve segajo v čas mojega tretjega razreda, ko sem kadar sem hodila iz šole vodila svojo radijsko oddajo o grahu. Govorila sem na glas in celo pot domov, tako da če si bil mimoidoči si oddajo lahko poslušal, srečnež ;). Kasneje sem velikokrat sedela v sobi, strmela v steno in naglas razglabljala o naključnih temah. Tudi zelo rada sem poslušala, ko so se npr. odrasli pogovarjali, pa ne o tračih, ampak zanimivih temah, npr. denarju, delu, svetu itd. Po karakterju pa sem tudi zelo družabna in ko združiš govorjenje, poslušanje, pogovarjanje in dodaš to, da me že zadnja tri leta podkasti drugih ustvarjalcev dnevno spremljajo in sooblikujejo življenje, je rezultat tega miksa moj projekt, INTITU podcast.

Od kod si dobila idejo za snemanje podkastov in kaj te pri tem razveseljuje?

V zadnjih petih letih svojega življenja sem veliko stvari spoznala in ogromno naredila na sebi. Od zelo slabega odnosa s hrano (prenajedanja, do točke, ko sem že zelo težko dihala, po drugi strani restrikcije vnosa  količine in tipa hrane v svoje telo, štetja kalorij, izločanja maščobe in sladkorja iz moje prehrane…), s svojim telesom (svojega telesa sem se sramovala, bila sem mnenja da je grdo in da se moram nujno spremeniti, da si sploh zaslužim karkoli v življenju. Na primer, ko smo bili na morju in je bilo zunaj 35°C, sem jaz bila v trenirki in dolgih rokavih, čeprav mi je bilo zelo vroče ampak nisem hotela, da me kdo vidi, ker tudi sama nisem mogla videti sebe in ko sem se videla v ogledalu je bolelo) in s sabo ( kaj moram reči, da bom sprejeta, kakšno osebnost moram imeti, da me bodo ljudje imeli radi…). Danes sem miselno seveda čisto drugje in na poti do tu, sem spoznala veliko koristnih spoznanj, katera si želim deliti z drugimi, da njim olajšam in pomagam na njihovi poti. Kar pa me pri projektu najbolj razveseljuje so vsa sporočila, ki sem jih dobila do sedaj, da je ljudem, predvsem dijakom, podkast pomagal. Da jim je dal spodbudo, motivacijo, vero v to, da lahko in so zmožni iti čez stiske, ki se jim trenutno dogajajo.

 Kaj je glavna ideja projekta in zakaj si se odločila zanj?

Za projekt sem se odločila, ker so meni, ko sem bila v »ne najboljšem stanju« ravno podkasti pomagali na poti do samozavesti, zaupanja vase in uživanja v življenju. Glavna ideja INTITU podkasta je »V tebi, točno takšnemu, kot si je tvoja največja moč.« Namreč, ko enkrat sprejmeš sebe, točno takšnega kot si, ko nimaš občutka, da se moraš spremeniti, da boš vreden/vredna ljubezni in stvari ki si jih želiš v svojem življenju, dosežeš svobodo. Ampak res svobodo v najvišjem pomenu besede. Izoblikuješ si krog prijateljev, ki te podpira, upaš se postaviti zase, upaš si iti za cilji, ki jih imaš, postavljaš si višje cilje, imaš več energije, lepše skrbiš zase… Na splošno življenje doživljaš in živiš z večjim veseljem. Zbuditi se zjutraj in biti vesel in navdušen za dan, ki je pred tabo, je vredno vsega truda vloženega za to.

Kako pravzaprav nastane podkast in kaj vse je treba postoriti, preden ga objaviš? Je snemanje tvojega prvega podcasta potekalo gladko ali so bile kakšne težave?

Vav, ja… Ko sem začela, sem bila prepričana, da je to zelo enostavno, pač neki posnameš, urediš in imaš podkast. Ampak ni vse tako lahko. Prvi izziv na katerega sem naletela, je bilo usklajevanje urnika z gostjama. Termin smo morale trikrat prestaviti, saj je vedno nekaj prišlo vmes, in se je na koncu snemanje prestavilo za kar dvajset dni. Priskrba opreme in urejanje scene snemanja sta bili tudi kar kompleksni nalogi. Potrebo se je bilo tudi naučiti urejati zvok in posnetek. Dan pred objavo, sem ugotovila, da potrebuješ oz. je neskončno lažje, če imaš posrednika pri objavi podkasta. Tako da sem v četrtek pet ur urejala samo to in potem pride petek. Takrat je vse tehnološkega, kar je lahko šlo narobe, šlo narobe. V petek sem imela tudi debatni turnir in se mi je urnik zato zamaknil, tako sem ob enih, takrat, ko bi morala podkast objavit, tekla iz šole, da bi bila čim prej doma. Domov pridem deset čez ena, torej že deset minut zamujam, ampak to naj ne bi bil problem, saj sem tako na Spotify-u, tako na YouTube-u nastavila, da se podkast samodejno objavi ob enih. To bi držalo, če ne bi dan prej zaprla računalnika in seveda, se ni nič objavilo po tem, ko sem že cel teden promovirala, da bo podkast zunaj v petek ob enih. Odprem računalnik, odprem youtube in napiše mi, da posnetek še ni dokončno naložen in, da potrebuje še 2 uri in 50 minut. In takrat sem lahko samo še sedela in vsakih par minut osvežila stran v upanju, da se je količina potrebnega časa zmanjšala. Je kar grozen občutek, ko ne moreš narediti ničesar in le čakaš, da se končno izpiše 100%. Je pa zato odziv na podkast bil toliko lepši in sem na te nevšečnosti do konca dneva že čisto pozabila.

V prvem podcastu (Dijaške) stiske in kako se spopadati z njimi, je bil temeljito obravnavan širok spekter tematik. Kakšne podcaste lahko pričakujemo v prihodnosti? Boš imela še kakšne zanimive sogovornike, katerih imena nam lahko zaupaš?

Idej je ogromno in jaz sem tako navdušena, da bi na vseh začela delat že kar včeraj. Ampak »korak za korakom«, kot si moram večkrat na dan ponoviti. Kot v uvodu prvega podkasta bom kmalu naredila monolog v katerem bom podrobneje razložila idejo in namen podkasta, kot pa tudi moje ozadje. Trenutno se dogovarjam z zelo zanimivimi gosti, vendar še nič ni zagotovo. Če pa želite biti na tekočem kdo, kaj in kako vam priporočam, da mi sledite na instagramu: @intitupodcast, saj tam redno objavljam vse v zvezi z projektom in še več.

Zakaj oz. od kod izhaja ime INTITU podcast?

Najprej je bilo mišljeno ENTITU, ampak, ker sem profile za projekt delala pozno in sem bila utrujena, sem pomoti vse račune naredila z i-jem. Ko sem to opazila, se mi ni dalo spreminjati računov, prav tako pa mi je INTITU bilo bolj všeč. Pri zbiranju imena sem želela, da je špansko, saj sta mi španski jezik in Latinska Amerika zelo pri srcu. V google prevajalnik sem vpisala »na tebi« in prevedlo je »en ti«. »Tu« sem dodala saj mi je enti delovalo kratko in ker že ravno lahko ustvarim čisto karkoli si želim, zakaj pa ne bi dodala še tu. Ali ima to smisel v španščini? Mislim, da ja, iskreno pa ne vem, saj, kot ste že zagotovo izkusili sami, velikokrat google prevajalnik ne prevede tako kot bi si zamislili. Geslo »Na tebi« sem zapisala zato, ker ti lahko jaz dam neskončno veliko in neskončno dobre informacije ter napotke, ampak če se sam ne odločiš narediti spremembe, potem spremembe ne bo.

Obstajajo kakšni podkasti drugih ustvarjalcev, ki jih rada poslušaš v prostem času in se po njih zgleduješ?

Iz srca vsakemu, vedno priporočam AIDEA podkast, predvsem dialoge. To so epizode, ko se Klemen Selakovič, Jani Pravdič ter Andrej Škraba sedejo skupaj in se sproščeno pogovarjajo o aktualnih temah v svetu ali v njihovih življenjih. Epizode so daljše, po tri ure, vendar so zelo zanimive, sama pa se izjavam tudi velikokrat nasmejim. Podkast, ki mi je ogromno pomagal pri odnosu do mojega telesa je INBED podkast, ki ga vodi Klara Leban, 26-letna podjetnica. Podkast je predvsem o odnosu do samega sebe, ter vpliv telovadbe na ta odnos. To sta dva podkasta ki sta me kot osebo najbolj izoblikovala in v poslušanju teh najbolj uživam.

 Evi se iskreno zahvaljujemo za njen čas in iskrene ter navdihujoče odgovore. Iz srca ji želimo veliko sreče in uspeha pri vseh bodočih podkastih in na poti do vseh ciljev, ki si jih bo zastavila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja