Intervju: Anže Zaveršnik

Anže Zaveršnik, 4. a, dijak predšolske vzgoje, odličen glasbenik, ki ga večkrat najdete več v kabinetu prof. Šonca kot pa pri pouku. 😉 Odličen v igranju večih inštrumentov – klarinet, saksofon, klavir, kitara, občasno tudi bas kitara, bobni, klavirska harmonika, irske piščali in pa ustna harmonika (orglice). Je tudi član skupine The Takeover, ki si je z všečki na facebooku priborila nastop na zabavi Žur pod Žvajgo.

Na dan objave intervjuja, vas skupaj z Anžetom vabimo tudi k Vodnemu stolpu v Celju – na veliki koncert glasbenikov z GCC, v pozdrav poletju in v slovo maturantkam in maturantom – Whole Lotta Shakin’ Goin’ On (torek, 20. 6. 2017, ob 20. uri Špital Za Prjatle!) 😉

 

Anže, kako se pripravljaš na spopad z maturitetnimi polami? Je zelo stresno?
Četrti letnik sem uspesno zaključil in že se spopadam z izpitnimi polami za maturo. K sreči smo pri nekaterih predmetih snov ponavljali že pri urah in na pripravah za maturo, zato je vsega skupaj sedaj malo manj. Matura me ne skrbi. Vem, da sem jo sposoben opraviti, vprašanje je le, kako dobro in koliko časa bom vanjo vložil.

Kam si se vpisal na študij in zakaj? Kakšna so tvoja pričakovanja?
Vpisal sem se na študij glasbene pedagogike, in sicer v Ljubljano ter Maribor. Konec junija imam sprejemne izpite, potem pa bomo videli kako se bom odločil, čeprav me bolj vleče v Ljubljano, ker se mi zdi, da glasbeniku ponuja več možnosti za napredovanje ter uspeh.

Težje se osredotočam na igranje samo enega inštrumenta, rajši se posvečam spoznavanju večih. Nikoli nisem ravno veliko vadil samo enega, ker mi to ni bilo zanimivo. Ravno zaradi tega sem se odločil za študij glasbene pedagogike, ker se mi zdi, da daje ta študij vsakemu, ki bi rad poleg obveznih študijskih predmetov počel v glasbi še kaj več in spoznaval kaj novega, dovolj časa za to.

Upam, da bom z izbiro študija zadovoljen, ker drugega plana ravno nimam, čeprav me je pritegnil tudi študij kompozicije, ampak se mi zdi, da bi mi vzel preveč časa (smeh).

Kakšni so tvoji cilji, tako dolgoročni kot kratkoročni?
Najprej seveda matura in sprejemni izpiti. Ko bo vse to pod streho, pa bi bilo dobro začeti ustvarjati načrte za študentsko življenje … Stanovanje, prevozi, logistika sem, logistika tja … Med počitnicami bi se rad tudi malo sprostil po res napornem šolskem letu ter ves svoj čas namenil druženju z dekletom, družino, prijatelji, seveda pa ne sme manjkati tudi glasba … V bistvu bom ves svoj čas izkoristil za to, da se bom intenzivno posvečal ljudem in stvarem, brez katerih si svojega življenja ne predstavljam.

Kako pa bi opisal razvijanje svoje osebnosti in glasbenega talenta v teh štirih letih na GCC? Kako te je naša šola zaznamovala?
Čeprav sem na šoli preživel le tri leta, se mi zdi, kot da se na njej nahajam že od nekdaj in prav vsak trenutek na GCC je bil nepozaben in edinstven.

Glede mojega glasbenega razvoja pa bi rekel takole … Na GCC sem lahko vedno razvijal tisto, kar sem sam želel in ne le tisto, kar sem moral. Tole se bo zelo čudno slišalo, ampak GCC mi je dala v glasbi veliko več kot umetniška gimnazija glasbene smeri, ki jo vzporedno obiskujem na I. gimnaziji v Celju. GCC mi je vedno dajal možnost, da sem se lahko razvijal tako kot sem sam želel in vedno sem lahko bil jaz. Pri mojem glasbenem ustvarjanju me ni nikoli omejevala, ampak mi je dopuščala svobodo, dovolila mi je, da v vse kar počnem vključim sebe, svoje misli, svoje ideje, svoj pogled na vse … Vedno sem lahko bil jaz!

GCC je šola, ki se je ne da pozabiti in je tudi nikoli ne želim pozabiti. Leta preživeta na GCC so bila najboljša leta mojega življenja!

Glede na to, da si se na GCC prepisal s I. gimnazije Celje, bi nam lahko zaupal, kakšne so razlike?
Najprej sem opazil razliko predvsem pri ljudeh, njihovem odnosu drug do drugega ter sproščenosti na tej šoli. Na GCC imam občutek domačnosti in sprejetosti. Všeč mi je predvsem to, da se počutim sprejetega tako med dijaki kot tudi profesorji, s katerimi smo ustvarili prav lep, kdaj pa kdaj že prijateljski odnos in pri tem se mi ne zdi čisto nič narobe, kajti to prinaša veliko pozitivne energije v življenje na GCC.

GCC se od I. gimnazije razlikuje tudi po tem, da lahko na tej šoli prosto ustvarjam in veliko svojega časa namenim tudi svojim ambicijam. Na I. gimnaziji časa za razvijanje samega sebe ni bilo, preveč je zahtevala šola, ki je bila tudi po težavnosti zame prezahtevna.

Na GCC sem doma in tukaj bom ostal za vedno, s srcem in lepimi spomini na najlepša leta mojega življenja!

Kaj je zate najpomembneje v življenju?
Zame je v življenju najpomembneje to, da vsak počne kar ga osrečuje, da ima ob sebi ljudi, ki ga pri tem podpirajo in da vsak dobi možnost za svobodno izražanje samega sebe.

Imaš morda kakšen nasvet za bralce?
Počnite tisto, kar vas zares veseli, ter se pri tem ne pustite motiti in ovirati.

 

Anže, hvala za odgovore. Želimo ti veliko uspeha na nadaljnji poti, ostani še naprej nasmejan in predan glasbi! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja