Intervju: Anja Oplotnik

Anja Oplotnik, 1. a, je vrhunska smučarka, ki je barve naše zastave zastopala že na kar nekaj regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Njena največja uspeha sta zmaga na tekmovanju v slalomu v Franciji in zmaga na mednarodnem Pokalu Loka v Sloveniji. Poleg teh dveh zmag je dosegla še zelo veliko odličnih rezultatov na drugih tekmovanjih. Našo šolo si je izbrala, ker se poleg smučanja zelo rada ukvarja tudi z otroki. Všeč ji je vzdušje in veliko obšolskih aktivnosti, ki jih šola nudi, zato z odločanjem, kam po končani osnovni šoli, ni imela večjih težav.

Kaj ti pomeni smučanje?
Lahko bi rekla, da mi smučanje pomeni zelo veliko, svojega življenja si sploh ne morem predstavljati brez njega. Treniram že skoraj polovico svojega življenja in skozi vsa ta leta je postalo praktično del mene.

Zakaj ravno smučanje?
Smučanje sem izbrala, ker me je veselilo že od malih nog. Prvič sem na smučeh stala pri dveh letih in pol. Kasneje sta me starša vpisala v smučarski tečaj. Po končanem tečaju mi je smučanje postalo tako všeč, da sem začela resno trenirati. Pri tem vztrajam še danes. 🙂

Si kdaj razmišljala, da bi s smučanjem končala?
Iskreno povedano o tem nisem nikoli razmišljala. Ampak nikoli ne veš, kaj te lahko preseneti. Seveda so poškodbe sestavni del vsakega športa, zaradi katerih moraš včasih svoje sanje tudi končati. Upam, da to mene ne doleti in da mi s tem ne bo potrebno končati svoje smučarske kariere.

Kako dolgo že treniraš smučanje in katere discipline?
Smučanje treniram že 7 let in sicer slalom, veleslalom in superveleslalom. Moji najljubši disciplini sta slalom in veleslalom. Veleslalom je osnovna smučarska disciplina in jo treniram že od samega začetka pa tudi največ. Slalom pa mi je všeč zato, ker se vse dogaja zelo hitro in nimaš časa “spati”, saj lahko hitro pristaneš zunaj proge.

Za katero smučarsko društvo treniraš?
Sedaj že 3 leta treniram za Smučarsko društvo Unior Celje, prej pa sem trenirala pri Smučarskem društvu Trbovlje.

Ker vemo, da si odlična smučarka tudi tekmuješ, imam prav?
Ja, barve naše zastave sem zastopala že na kar nekaj tekmovanjih, bilo jih je toliko, da sem prenehala s štetjem. Udeležila sem državnih in regijskih tekmovanj v Sloveniji, pa tudi kar nekaj mednarodnih tekmovanj v Franciji, Italiji in meni najljubši Sloveniji.

Čemu bi ti rekla »moj največji uspeh«?
Poleg vseh zmag na državnih in regijskih tekmovanjih mi največ pomenijo rezultati z mednarodnih tekmovanj. V Franciji sem sem v slalomu osvojila zlato kolajno, kjer sem poleg ostalih nagrad dobila toliko sladkarij, kolikor je znašala moja teža. Zlato kolajno sem osvojila tudi v Sloveniji na mednarodnem Pokalu Loka. Dve bronasti kolajni pa sem osvojila na mednarodnem pokalu Trofeo Toplino.

Kako usklajuješ vse treninge in tekmovanja ter pouk in pridobivanje ocen? Je to zate problem?
Zaradi velike odsotnosti predvsem v zimskih mesecih, ko me v šoli pravzaprav ni, poskušam čim več snovi nadoknaditi sama. Ocene poskušam pridobiti zdaj na začetku, ko sem vsaj nekoliko v šoli. To zame ni problem, ker sem bila že v osnovni šoli veliko odsotna in sem nekako navajena na takšen tempo. So pa seveda profesorji zelo razumevajoči in se da vse dogovoriti z njimi, kar mi je v veliko pomoč.

Kdo je tvoj idol?
To sta Ilka Štuhec in Mikaela Shiffrin. Občudujem ju, ker sta obe dosegli že kar nekaj odličnih rezultatov. Njun slog smučanja poskušam posnemati tudi jaz s svojim smučanjem in tako, kot oni dve, nastopiti v svetovnem pokalu.

Zakaj si izbrala ravno GCC?
Poleg smučanja se zelo rada ukvarjam z otroki. Že ko sem bila na informativnem dnevu mi je šola postala zelo všeč, vzdušje na šoli je zelo pozitivno in sproščeno. Šola nudi veliko obšolskih aktivnosti in še mnogo več. Zato je bila to moja prva izbira, o kateri drugi šoli sploh nisem razmišljala. 😉

 

Anja zahvaljujemo se ti za odgovore in ti želimo veliko sreče ter uspehov na tekmovanjih v prihajajoči sezoni. 🙂

1 Komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja