Intervju: Anja Lečnik in terapevtski pes Marley

Minuli teden smo na GCC bili deležni prav posebnega obiska. Družbo nam je delal terapevtski pes Marley, da bi izvedeli še kakšno besedo več o njemu, pa smo se pogovorili z njegovo lastnico Anjo Lečnik.

Marley je terapevtski pes. Kakšen je postopek pridobitve naziva “terapevtski pes”?


Pridobitev naziva je precej dolga. Pri klubu mora pes opraviti vedenjski preizkus. Če pes vedenjsko ustreza za terapevtskega psa, mora bodoči terapevtski par opraviti ustrezno izobraževanje, ki temelji na teoriji in praksi iz terapevtskega dela. Pogoje za terapevtsko delo mora izpolnjevati tudi vodnik psa, ki mora biti razgledan na socialnem in čustvenem področju; v ta namen se s kandidatom opravi razgovor. Pred začetkom dela se kandidat brez psa kot opazovalec udeleži vsaj enega obiska v ustanovi, ki jo obiskujejo člani skupine. Nov terapevtski par začne delo v prisotnosti in ob pomoči že izkušenega para. Obvezna je udeležba občasnih izobraževanj, ki jih organizira skupina. Priporočeno je, da je par sočasno aktiven tudi na področju katere od športnih kinoloških disciplin.

V katerih ustanovah lahko izvajata delo s pridobljenim nazivom?

Naša skupina obiskuje domove za ostarele, šole za otroke s posebnimi potrebami, zdravilišča, bolnišnice, varstvene ustanove za odrasle s posebnimi potrebami itd., kjer se izvajajo aktivnosti in terapija s psmi. Terapije sva največ izvajala v domu za ostarele, saj je okolje bolj umirjeno in posledično primernejše za psa začetnika.

Marley je bil prejšni teden na obisku na naši GCC. Kateri meniš, da so pozitivni učinki, ki jih ima terapevtski pes na dijake pa tudi vse zaposlene na šoli?

Delo s psmi ima ogromno pozitivnih učinkov na fizičnem, mentalnem, izobraževalnem in motivacijskem področju. Menim, da je Marleyev obisk na GCC zmanjšal zaskrbljenost in razvedril dijake. September je bil natrpan s testi, zato je nekoliko drugačna ura zelo dobrodošla. Mislim, da je bil tudi odziv večine zaposlenih na psa zelo pozitiven. Podoba Marleya na hodniku je sicer marsikoga šokirala, ampak na vsezadnje smo na GCC le enostavno drugačni.

Marley je zlati prinašalec. Kakšen je po značaju?

Zlati prinašalci so zelo nežni, ljubeči, aktivni in družabni psi. Marley obožuje človekovo družbo, dopoldneve, ko smo zdoma, pa preživi v družbi mojega mačka Max-a. Izredno rad ima vse živali (imam tudi 2 zajca), predvsem rad opazuje konje (kakršen lastnik, takšen pes). Enostavno obožuje vse ljudi, še posebej otroke, kar popolnoma opraviči šalo, da bo zlati prinašalec raje pomagal vlomilcem, kot pa jih prestrašil. Je zelo učljiv in rad ustreže lastniku, zato sva opravila že  več tečajev in šol. Obožuje vodo in rad nosi.

Anji in Marleyu se zahvaljujemo za obisk in upamo, da se bomo kmalu spet srečali. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja