INTERVJU: ALENKA VOZLIČ AKA LENISTAR

Alenka Vozlič, ki jo bolje poznamo kot LeniStar, je letos zaključila prvi letnik programa splošne gimnazije na GCC. Je izjemno uspešna pevka in pri svojih letih je dosegla že mnogo pohvale vrednih dosežkov. Z njo smo naredili intervju o njenih načrtih za prihodnost, pevskih dosežkih, šoli in doživljanju šole na daljavo.

1. Letos si zaključila svoj prvi letnik na Gimnaziji Celje – Center. Kakšni so tvoji občutki sedaj, ko si že utečena dijakinja naše šole?

Po zaključenem 1. letniku se počutim zelo dobro, kajti celotno vzdušje, prijaznost in spoštljivost so me precej navdušili. Obiskovanje naše gimnazije je prijetno in tudi delo na daljavo ni bilo drugačno. Prvi šolski dan smo bili vsi 1. letniki prestrašeni ampak menim, da smo se s časom odlično privadili. Tudi odnosi med dijaki in profesorji so precej sproščeni, kar je po mojem mnenju super. Še posebej mi je všeč, da se lahko z vsakim profesorjem odkrito pogovoriš o kakršnem koli problemu, pa ni nikoli nobene zamere. Vedno nam pomagajo in so nam pripravljeni prisluhniti.

2. Kako ste se ujeli v novem razredu? Preskok iz osnovne v srednjo šolo ni lahka stvar, kako si ga doživela ti?

Kot sem že prej omenila, vsi “fazani” smo bili precej prestrašeni in dobro se spomnim, kako sem z avtobusne postaje s prijateljico odkorakala proti šoli in kako nervozna sem bila. Ko smo z novimi sošolci in razredničarko stopili v razred, sem imela mešane občutke glede tega kako se bom ujela s sošolci, kako bo potekal pouk, kako bom lahko šolske obveznosti uskladila s svojimi pevskimi sanjami in tako naprej. Izkazalo se je, da srednja šola, sploh pa gimnazija, ni tako strašljiva izkušnja, kot so nam vsi pripovedovali, meni se zdi ravno nasprotno, saj se na srednji šoli počutim veliko bolje kot sem se v osnovni šoli.

3. Kako si doživela pouk na daljavo, ki je potekal vse od letošnjega marca? Ti je to bolj ustrezalo kot pouk v šolskih klopeh na Kosovelovi 1? Meniš, da bomo tudi septembra pouk nadaljevali na takšen način?

Zadnji dan pouka pred karanteno sta nam razredničarka in tudi profesorica biologije povedali vse glede karantene in nam dali veliko napotkov za delo na daljavo. Sprva je kazalo, da bomo šolsko delo opravljali od doma samo dva tedna, na koncu pa se je izkazalo, da smo od doma zaključili 1. letnik. Karantena mi je dopustila veliko več časa, da sem se lahko posvetila svoji glasbeni karieri, torej pisanju pesmi, petju in snemanju. Ker nisem smela potovati v London, sem vso snemanje naredila doma. Med karanteno se s sošolci nismo oddaljili, s prijateljicami smo se preko video klicev družile, skupaj smo opravljale delo in tudi telovadile. Če bomo septembra pouk nadaljevali na daljavo, ne bom imela nič proti, saj mi glede pevskega ustvarjanja dodaten čas zelo koristi, bom pa vseeno pogrešala prijateljice in vsakodnevno druženje.

4. Se je količina tvojega prostega časa v srednji šoli kaj spremenila? Se s petjem ukvarjaš enako veliko kot prej?

Količina prostega časa se je definitivno spremenila, vendar ne bi rekla, da je slabše. V šolo se vozim z avtobusom in mi je vsakodnevna 30-minutna vožnja nazaj domov sicer vzela nekaj prostega časa, vendar sem ga izkoristila za poslušanje glasbe, na podlagi katere sem dobila veliko novih idej in navdiha za pisanje svojih pesmi. Doma sem vedno najprej opravila nalogo in ostale šolske obveznosti in se šele po tem posvetila petju, igranju kitare in pisanju novih pesmi. Časa, namenjenega petju, nisem nikoli zmanjševala, pa čeprav se je včasih kakšna vaja ali pa snemanje zavleklo dolgo v noč. Kljub temu da je bilo treba zjutraj zgodaj vstati, ne bi ničesar spremenila. Pevski karieri posvetim ogromno časa in mi ni žal za noben temu posvečen trenutek. Vsekakor pa mi je pomagalo, da smo med karanteno doma eno sobo preuredili v “domač studio”, kjer lahko snemam, kolikor želim, hkrati pa mi pomaga tudi neizmerna podpora staršev, ki mi vedno stojita ob strani. Poleg petja pa se še vedno zelo rada ukvarjam s športom in imam sestavljeno celo športno rutino za vsak teden. Kot vegetarijanka rada brskam po spletu ter iščem nove recepte, kuham, pečem in eksperimentiram, zelo rada potujem po svetu ter spoznavam nove kulture in kulinariko. Obožujem družinske sprehode s starši in sosedovim psom, na katerih si vsak dan vzamemo svoj čas za pogovor. Zelo rada imam živali in pomagam z donacijami zavetiščem povsod, kjer potrebujejo pomoč, seveda po svojih zmožnostih.

5. Letos si se uvrstila na prestižno tekmovanje TeenStarUK. Povej nam kaj več o celotnem procesu? Kaj ti pomeni ta uvrstitev?

TeenStarUK je pevsko tekmovanje za mlade v Britaniji, ki je bilo do letošnjega leta vedno dostopno samo pevcem, ki so bili prebivalci Velike Britanije. Zaradi letošnje karantene pa se je njihova ekipa odločila tekmovanje spremeniti v internacionalno, tako sem se lahko prijavila nanj. Ko sem poslala avdicijski video, ki je bil v živo predvajan 25. 6. 2020, in hkrati predstavljen ekipi TeenStar, sem morala nekaj časa počakati na odgovor ali sem bila uspešna ali ne. Dobila sem elektronsko pošto, s katero so mi sporočili, da me bodo sedaj sodniki, ki so zelo izkušeni A&R-ji, vocal coach-i, talent scout-I, DJ-i, radijski voditelji in producenti iz največjih založniških hiš, videli in se odločili ali bom uspešno nadaljevala v naslednji krog. Izkazalo se je, da sem jim bila zelo všeč. Dobila sem veliko pohval in krasnih komentarjev, na koncu pa me je za naslednji krog, četrtfinale, izbrala ena najboljših vocal coach-ev Julie Miles. Pri njej se uči peti tudi Courtney Hadwin, ki je bila finalistka the Voice Kids UK in na America’s got Talent dobila zlati gumb. TeenStar je hkrati izjemna odskočna deska, saj so nastopajoči povabljeni na prestižne, svetovno znane šove po vsem svetu, npr. Britain’s got Talent, America’s got Talent, The Voice, All Together Now, X Factor… .

6. Poleg TeenStarUK pa imaš še veliko drugih pevskih dosežkov. Povej nam kaj o njih.

Prvi večji dosežek je bil vsekakor ta, ko me je iskalec talentov iz Los Angelesa odkril na Youtubu in me priporočil za Emerge Program za založniško hišo Atlantic Records Warner Music Group. Odpotovala sem v Los Angeles ter tam spoznala priznanega producenta, ki piše in ustvarja za svetovna imena, kot so David Guetta, Jason Derulo, Nicki Minaj, Bebe Rexha, Wiz Khalifa, Dua Lipa… . On me je hkrati še bolj spodbudil k pisanju pesmi, saj sem bila ob najinem prvem srečanju v Kaliforniji šele v osmem razredu, stara 13 let. Namignil mi je, da sem za svoja leta izjemno nadarjena pevka in tudi songwriter. Zaradi njegove vzpodbude, naj se znebim našega evropskega naglasa pri govorjenju angleščine, sem mesece obiskovala ure z native govorcem iz New Yorka in tako začela mnogo bolje govoriti angleško, slovenski naglas pa je izginil, kar se mi danes odlično obrestuje. Na Youtubu so me kmalu izsledili, ko sem začela objavljati svoj material in sem dobila povabilo na Singing & Songwriting competition v London za znani pesvki šov X Factor. To tekmovanje je organiziral Westfield, londonska trgovska veriga, kjer sem kot najmlajša pevka zmagala in dobila svojo ekipo, ki me sedaj spremlja in mi pomaga uresničevati sanje, hkrati pa bi se kot zmagovalka lahko udeležila pravega X Factor tekmovanja v Angliji.  A sem bila žal 3 leta premlada, zato sem dobila VIP vstopnico za šov, kjer sem spoznala vse nastopajoče in sodnike. Posnetek moje udeležbe X Factorja kot VIP gostje londonske televizijske produkcijske hiše si lahko ogledate na mojem Youtube kanalu LeniStar.

Kmalu za tem sem v Londonu na znani ulici Oxford Street v enem izmed studijev, ki pripadajo založniški hiši Music Sales, s svojo londonsko songwriterico in švedskim producentom napisala in posnela svoji prvi dve pesmi za profesionalne kroge.  Karantena mi danes rahlo križa načrte, saj v tem trenutku že dlje časa ne morem potovati, toda verjamem, da bom lahko kmalu nadaljevala pot v Londonu, ki ga že komaj čakam. Zaradi moje glasbene poti sem ga obiskala že trinajstkrat in tam se že rahlo počutim kot doma.

LeniStar se zahvaljujemo za odgovore in ji želimo veliko sreče na njeni glasbeni poti!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja