… in zlata ribica je rekla …

Na predvečer dneva poezije, 20.3., smo bili priča že tradicionalnemu tretjemu ruskemu večeru („… in zlata ribica je rekla …“), ki ga je v sodelovanju s Hišo Kulture Celje organiziralo Društvo GCC.

Večer plesa, ruske glasbe, pesmi in besede … Vse to so obljubljali plakati, prireditev pa je dala mnogo več. Vladimir Prošin, ministrski svetnik na Veleposlaništvu Ruske federacije v Ljubljani, je nagovoril občinstvo in med drugim povedal tudi, da je navdušen nad znanjem ruskega jezika med dijaki GCC, saj naj bi to bilo zelo kvalitetno. O tem smo prepričani tudi tisti, ki ne govorimo rusko, saj so nas sošolci in profesorji popeljali na pravo popotovanje po ruski umetnosti. Predvsem pa nas je navdušilo, da smo se počutili še bolj povezane z nastopajočimi kot sicer. Fantovska vokalna zasedba FaVoZa nas je že v prvih minutah prireditve presenetila od zadaj … Zaslišali smo njihove glasove in se pričeli obračati.
ruski2

Užitek je bil sedeti v nabito polnem celjskem Narodnem domu in opazovati vesele in radovedne obraze poslušalcev. Če jih FaVoZa slučajno ni navdušila, so se zagotovo zlomili ob recitalu ganljive poezije Ane Ahmatove.
ruski3
Pod vodstvom prof. Davida Preložnika so zopet zapele centrske ptičice iz Dekliškega pevskega zbora GCC. Odkar so pod moškim vodstvom, kar žarijo in prepevajo z novim čarom in energijo, ki smo je bili ta večer deležni v veliki meri.

ruski4

Nato so poleg naših ušes prišli na vrsto še naši drugi čuti – zaplesale so namreč dijakinje I. gimnazije v Celju. Po plesu pa so nam dijaki GCC povedali pravljico o ribiču in ribici, po kateri je bil večer tudi imenovan. Govorili so rusko, seveda! Za tiste, ki ne razumemo rusko, sta povezovalca Gea Gračner in Timotej Jevšenak pred pripovedovanjem zaupala kratko obnovo zgodbe v slovenščini.
Da se ne bi naveličali besed, pa je sledila še plesna točka učenk baleta v Harlekinu – društvu za umetnost plesa. Preden bi se utegnili navaditi na nežno vzdušje mladih plesalk, so na oder že prikorakali fantje iz Fantovske vokalne zasedbe in s svojimi glasovi napolnili prostor. Za raznolikost glasov so poskrbele Katja Gobec, Anamarija Klaužar in Urška Klinar, a zadnja beseda je vseeno pripadala moškim – FaVoZa je prireditev zaključila s Kalinko.

ruski5

Vložen trud naših dijakov in profesorjev je bilo moč zaznati tako med prireditvijo kot tudi po njej. Vse je potekalo brez napake, tudi scenska podoba (prof. Ana Pečnik in prof. Maja Rak) se je povsem zlila z dogodkom, na banketu pa smo bili postreženi s čajem. Največje pohvale in zahvale gredo seveda prof. Darji Poglajen, pa ne le zato, ker je mnoge nastopajoče ravno ona naučila ruščine, temveč tudi ker je prevzela nase velik del organizacije tega projekta. Najbrž pa na GCC nikoli ne moremo govoriti o kakšni prireditvi, ne da bi omenili, da se je pod njo podpisal prof. Gregor Deleja. Težko je ubesediti lep večer, kakršnega smo doživeli na predvečer prvega pomladnega dne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja