Habemus Papam!

Imamo papeža! To je stavek, ki je danes zadonel po Rimu. Po tem, ko so se množice razveselile belega dima iz dimnika na strehi Sikstinske kapele, so zvonovi oznanili, da imamo novega papeža.

 

Novi papež je kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki se bo klical papež Frančišek.

Kardinal protodiakon Jean-Louis Pierre Tauran nam je to oznanil s temi besedami:en_specrpt_0313_newpopeannoucned_480x360

Annuntio vobis gaudium magnum:
Habemus Papam!
Eminentissimum ac reverendissimum Dominum,
Dominum magnum  Georgium Marium,
Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Bergoglio.
Qui sibi nomen imposuit Franciscum.

Slovenski prevod:

Oznanjam vam veliko veselje:
Imamo papeža!
Nadvse odličnega in zelo spoštovanega gospoda,
gospoda Jorgea Maria,
kardinala svete Rimske Cerkve Bergoglio,
ki si je izbral ime Frančišek.

en_0313_specrpt_PizzeyOnNewPope_480x360

V svojem uvodnem govoru »Urbi et Orbi« (mestu in svetu) z balkona bazilike svetega Petra, kjer se je pojavil v beli obleki, brez štole in škrlatnega ogrinjala, se je pošalil, da so kardinali za rimskega škofa izbrali nekoga s konca sveta. Vse ljudi dobre volje je povabil k molitvi za dosedanjega papeža Benedikta XVI.. Pred blagoslovom vseh pa je prosil, naj ga ljudje v trenutkih tišine blagoslovijo z molitvijo. Govor je končal s sporočilom, da se bo jutri odpravil molit k Mariji (kam, pa nihče ne ve, saj je v Rimu veliko cerkva in kapel posvečenih Mariji).

 

Papež Frančišek je bil do sedaj nadškof Buenos Airesa, kjer se je tudi rodil. Sedaj pa prevzema nalogo rimskega škofa, poglavarja Rimo-katoliške Cerkve, Kristusovega namestnika na zemlji in 266. naslednika apostola Petra. Novi papež postreže tudi z nekaterimi prvimi mesti: je prvi ameriški papež in papež južne hemisfere ter prvi papež iz jezuitskega reda, prav tako je prvi papež po 1200 letih, ki ni Evropejec (zadnji je bil Gregor III. ki je vladal 731-741).

popefrancis

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja