GREGORJEVO NA GCC

Lansko šolsko leto ste z vrtnico in kratkim sporočilcem imeli sovrstnike priložnost razveseliti na valentinovo. Letos pa bomo na šoli več pozornosti namenili gregorjevemu, slovenski različici valentinovega. V starih časih naj bi se dekleta na ta dan ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož.

Gregorjevo je praznik, ki predstavlja prihod pomladi, saj so ga po julijanskem koledarju praznovali na prvi pomladni dan. Kasneje pa se je gregorjevo z uvedbo gregorijanskega koledarja zamaknilo nazaj, zato ga danes praznujemo 12. marca. Praznovali naj bi ga na god sv. Gregorja, kar pa uradno ne drži več, saj je njegov god Cerkev prenesla na 3. september. Gregorjevo se imenuje tudi dan, ko se ‘ptički ženijo’, kar ga povezuje z zaljubljenci.

Na Gorenjskem na predvečer praznika v vodo spuščajo ‘gregorčke’ (to so razsvetljene barčice in hišice).

Vabimo vas, da med 9. in 11. 3. obiščete Gregorjev kotiček v 1. nadstropju (pred tajništvom) – v ponedeljek, 9. 3., od 9.30 do 10.55, v torek, 10. 3., od 10.20 do 10.45, in v sredo, 11. 3., od 10.20 do 11.30. Tam lahko v zameno za prostovoljni prispevek v višini 1 evra ali več dobite kartico. Nanjo vpišete naslovnika (ime, priimek, razred) in pa vaše posvetilo (po želji tudi podpis; ali pa ne …) ter jo oddate v škatlo. 12. 3. bomo Gregorjevi pomočniki kartice skupaj z lesenim okraskom v obliki srca razdelili po šoli.

Vse kartice morajo biti namenjene naslovniku na šoli (dijakinji, dijaku, profesorici, profesorju, drugim zaposlenim …), ne pa naslovniku od drugod.

Vse dijake in profesorje vabimo k sodelovanju pri akciji, s katero boste osrečili mnoge in hkrati ohranjali spomin na lep in tradicionalen slovenski praznik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja