GREGORJEVO NA GCC 2022

Gregorjevo je praznik, ki predstavlja prihod pomladi, saj so ga po julijanskem koledarju praznovali na prvi pomladni dan. Kasneje pa se je gregorjevo z uvedbo gregorijanskega koledarja zamaknilo nazaj, zato ga danes praznujemo 12. marca, na god sv. Gregorja. Šega ima korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, pa seveda zaradi daljšega dneva in več svetlobe. Takrat naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi. Po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ptički ženijo’, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.

Dijaški razvojni tim GCC bo tudi letos počastil ta praznik, ki je neke vrste slovensko valentinovo in sprejel vaše “gregorčke”, kratka sporočila za tiste, ki imajo v vaših srcih posebno mesto. 

Vabimo vas, da nas v torek, 8. 3., in v četrtek, 10. 3., obiščete med vsemi tremi glavnimi odmori v 1. nadstropju (pred tajništvom), kjer boste lahko v zameno za prostovoljni prispevek oddali vaše sporočilo. Na sporočilo vpišete naslovnika (ime, priimek, razred) in vaše posvetilo (po želji tudi podpis; ali pa ne …) ter ga oddate v škatlo. Zbrane prostovoljne prispevke bomo darovali šolskemu skladu.

11. 3. bomo Gregorjevi pomočniki kartice skupaj z okraski v obliki srčkov, ki jih bomo natisnili na šolskem 3D tiskalniku, razdelili po šoli.

Vse dijake in profesorje vabimo k sodelovanju pri akciji, s katero boste osrečili mnoge in hkrati ohranjali spomin na lep, tradicionalen slovenski praznik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja