GREGORJEVO NA GCC 2021

Avtor fotografije: FOTOKOM, Matej Vranič s.p.
Stantetova ulica 8, 3320 Velenje, Slovenija
tel: +386 (0)31 289 111

© Matej Vranič

Lansko šolsko leto smo drugi teden v marcu namenili Gregorjevemu – tradicionalnemu slovenskemu prazniku. Tudi letos bomo, pa čeprav na daljavo, omogočili deljenje sreče in veselja med dijaki in profesorji.

Gregorjevo je praznik, ki predstavlja prihod pomladi, saj so ga po julijanskem koledarju praznovali na prvi pomladni dan. Kasneje pa se je gregorjevo z uvedbo gregorijanskega koledarja zamaknilo nazaj, zato ga danes praznujemo 12. marca. Praznovali naj bi ga na god sv. Gregorja, kar pa uradno ne drži več, saj je njegov god Cerkev prenesla na 3. september. Gregorjevo se imenuje tudi dan, ko se ‘ptički ženijo’, kar ga povezuje z zaljubljenci. Na Gorenjskem na predvečer praznika v vodo spuščajo ‘gregorčke’ (to so razsvetljene barčice in hišice).

Lansko leto smo po razredih nesli “gregorčke”, kratka sporočilca, s katerimi ljudem, ki so nam blizu in dragi polepšamo dan. Letos bomo gregorčke sprenesli v spletno obliko; vabimo vas, da najaksneje do 7. 3. na povezavi: https://forms.gle/4sosUfRAVxGyxmKc8 vpišite vaše podatke, podatke prejemnika in sporočilo, ki naj ne bo dolgo. V tednu pred gregorjevim, bomo sporočila natisnili, dali v kuverte in jih po klasični pošti poslali vsem prejemnikom.

Vsa sporočila morajo biti namenjene naslovnikom na šoli (dijakinji, dijaku, profesorici, profesorju, drugim zaposlenim …), ne pa naslovniku od drugod.

Vse dijake in profesorje vljudno vabimo k sodelovanju pri akciji ob tradicionalnem slovenskem prazniku, ki služi kot lep uvod v spomladanski čas.

1 Komentar

  1. Pingback: Javno opravičilo – Sledko

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja