Glasbeniki v Trstu

Že tradicionalno smo se glasbeniki z Gimnazije Celje – Center ob slovenskem kulturnem prazniku podali na koncertno turnejo k Slovencem v zamejstvu. Letošnje leto smo obiskali slovensko manjšino v Trstu, kjer smo v evangeličansko-luteranski cerkvi obeležili obletnico smrti našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna in 500-letnico protestantizma na Slovenskem.

Pred koncertom smo prosti čas v Trstu nekateri porabili za posedanje in lovljenje sončnih žarkov, drugi pa za oglede in raziskovanje mesta. Kot pa je za Centraše značilno, smo v krogu prepevali pesmi in razveseljevali ljudi, ki so nas z zanimanjem opazovali. Med drugim smo opazili mnogo vencev razobešenih po stenah javnih zgradb, ki so jih spremljale slovenske zastave. Ponosni smo bili, da smo Slovenci, in spoznali, kako močna je šele narodna zavest v slovenski manjšini, ki se lahko pohvali, da ima svojo knjižnico, gledališče in svoje šole. Kot zanimivost, Trst je bil na začetku 20. stoletja največje slovensko mesto s 56.000 prebivalci, Ljubljana jih je imela v istem času 52.000.

Prevzeti od tržaških lepot smo se pozno popoldne vrnili k cerkvi, kjer se je ob 20. uri začel koncert. Privabili smo gledalce oziroma poslušalce z vseh koncev in krajev Benečije in Furlanije, od dijakov Liceja Franceta Prešerna iz Trsta, kjer je ravno v tem času na izmenjavi 6 dijakov, do slovenske generalke konzulke v Trstu Ingrid Sergaš in drugih občanov.

Po okusni večerji smo se v poznih urah vrnili na Debeli Rtič, kjer smo v obnovljenih sobah ‘preživeli’ noč. Naslednji dan je sledil še ogled Kopra in povratek domov.

Tradicionalno gostovanje se je po stari navadi odvilo spektakularno, s samimi zadovoljnimi obrazi, željnimi vseh prihodnjih tradicionalnih potovanj. 

Zahvale Liceju Franceta Prešerna za topel sprejem in tržaški grški restavraciji za odlično ‘italijansko’ večerjo.

 

-anonimna članica DPZ

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja