Sledko potuje: Praga

Živijo, živijo! Bereš novo kolmuno Sledka, kjer vas bomo vsaka dva tedna popeljali na krako potovanje v kraj, ki je vreden ogleda. Če ti je kakšen kraj še posebej pri srcu, in bi rad/a, da ga opišemo, je tvoj predlog vsekakor dobrodošel!

Začeli bomo z glavnim mestom Češke republike, ki je vsem dobro znano kot Praga. Trenutno šteje okoli 1,2 milijona prebivalcev, kar je skoraj za polovico Slovenije. Hm, zanimivo! Mesto leži ob reki Vltavi, ki je pravzaprav pritok reke Labe. Če verjamete ali ne, Češka in Slovenija sta
kulturno povezani, saj si delita izjemnega arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnik je okoli gradu z odstranitvijo najvišjih delov obzidja ustvaril najlepšo veduto Prage. Na Hradčanih (del mestnega jedra okoli gradu) pa je s projektom Rajski vrt zanemarjenemu angleškemu vrtu okrog gradu podelil novo podobo.

Praga se lahko predvsem pohvali s čudovito urejenimi vrtovi in parki, ki jih je približno 250. Najbolj znani baročno ter renesančno urejeni vrtovi so Walenštajnski vrt, Kraljevski vrt, Vrtbski vrt in drugi, ki so vredni ogleda.

Wallenstein-Palace-and-Gardens_Wallenstein-gardens_3308
(Na sliki Walenštajnski vrt.)

Če ste bolj lene narave, je za vas lepo poskrbljeno, saj je Praga dobro opremljena z javnim prevozom. Turisti, ki na Češko prispejo z letalom, lahko izstopijo na sodobnem letališču Ruzyne, ki se nahaja v samem mestu. Tudi za prenočitev je dobro poskrbljeno, saj je veliko hotelov cenovno ugodnih. Torej ne potrebujete veliko denarja, da se imate super in spite dobro.Prav tako pa je poskrbljeno za malo bolj zahtevne turiste, tiste ki imajo več pod palcem (kot bi se izrazile naše babice), saj je v mestu strogo elitni center, ki se lahko pohvali s čudovitim razgledom na staro mestno jedro.

Verjetno je že vsak, ki je kdajkoli potoval, občutil željo po kupovanju spominkov. V Pragi teh trgovinic ne primankuje, saj so pogosto na vsakem koraku. Najbolj obiskane so trgovinice z znamenitim češkim kristalom in porcelanom, češkimi biseri in nakitom, svetovno znanimi lesenimi lutkami in igračami, tradicionalnimi izdelki čeških ročnih obrti in seveda znamenitega češkega likerja, Becherovke.

Prav tako Pražani niso pozabili na lačne želodce, saj Praga ponuja mnogo restavracij in lokalov. Na njihovem jedilniku lahko najdemo vse – od tradicionalnih čeških jedi do svetovno znane kitajske in mehiške hrane, tudi balkanskih specialitet ne manjka. Omembo si zasluži tudi znamenito češko pivo, ki je (baje) kot nalašč za odžejanje.

Za ogled Prage si je priporočljivo vzeti teden dni časa, saj je po mnenjih drugih Praga najlepša ponoči. Zato tudi nočnim pticam veselja in zabav ne bo primanjkovalo. Željnim zabave in dolgih nočnih žurov se ponuja lokal Karlovy Lazny, pa tudi množica ostalih klubov.

Naredite prostor za Prago na vašem seznamu želja, obiska zagotovo ne boste obžalovali! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja