GCC PODJETNO IN IZKUSTVENO NA MEDNARODNIH MOBILNOSTIH

S srečanjem partnerjev mladinskega podjetniškega Erasmus + projekta YESSS v Konyi so se zaključile septembrske mednarodne mobilnosti Gimnazije Celje – Center

V turški Konyi je med 24. in 28. 9. potekalo srečanje partnerskih šol Erasmus projekta Young Entrepreneurs at Secondary Schools (YESSS), ki ga od leta 2019 koordinira Gimnazija Celje – Center (GCC). V strateškem partnerstvu katerega cilj je priprava sodobnega priročnika za krepitev podjetnostnih kompetenc v srednji šoli poleg GCC sodelujejo še National Management School of Sofia (Bolgarija), 32. gimnazija sv. Kliment Ohridski Sofija (Bolgarija), Gimnazija Kruševac (Srbija) in Meram Anadolu Lisesi Konya (Turčija). Na srečanju v Konyi so dorekli še zadnje podrobnosti projekta, ki po poletnem treningu 15 učiteljev multiplikatorjev v Sofiji prehaja v 6-mesečno pilotno fazo. V tem času bodo inovativne metode dela preizkusili pri (ob)šolskih dejavnostih s skupno 540 dijaki na treh partnerskih šolah.

Septembra pa se je z mobilnostjo dijakov in učiteljev na Finsko začel tudi projekt Students on the Move (Erasmus +, ključni ukrep 2), ki bo v prihodnjih dveh letih nagovarjal zlasti povezovanje med telesnimi in kognitivnimi sposobnostmi mladih. V okviru projekta Izkustveno učenje, ki se zaključuje prihodnje poletje, pa bo skupno 18 učiteljev z GCC na partnerskih šolah v Španiji, Nemčiji, Nizozemske, Estoniji in na Portugalskem raziskovalo dobre prakse učenja z izkušnjami in povezovanja teorije in prakse na področju srednjega splošnega in strokovnega izobraževanja. Med 19. in 25. 9. sta se v nemškem mestu Stade tako mudili profesorica nemščine in angleščine Tina Gorenšek in profesorica matematike Danijela Marolt, med 21. in 27. 9. pa sta pouk v naravi in delovnih organizacijah na Fuerteventuri (Kanarski otoki, Španija) raziskovala profesorica nemščine Marjana Turnšek in profesor geografije ter zgodovine Miha Gartner. Mobilnosti v okviru tega projekta se nadaljujejo že čez dobra dva tedna, in sicer na partnerskem srednješolskem centru Faitanar v Španiji in Freudenthal inštitutu v nizozemskem Utrechtu. Del aktivnosti šole v okviru programa Erasmus + pa so tudi gostovanja tujih profesorjev v Celju – septembra so na GCC gostili delegacijo iz poljskega Krakova.

Na GCC so mednarodne izmenjave za dijake ter učitelje pomemben del identitete in vizije šole. Za svoje delo na tem področju so prejeli tudi pomembne nagrade kot je Jabolko kakovosti, ki ga podeljuje nacionalna agencija Cmepius, med zadnje pa sodi prestižna evropska nagrada za inovativno poučevanje, ki jo je šoli 16. 9. podelila Evropska komisija. V tem šolskem letu je šola kot koordinatorica ali partnerska organizacija aktivna v skupno 9 projektih, ki se financirajo z evropskih oz. mednarodnih skladov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja