GCC PIŠE Z ROKO

Dijaki z GCC s članicami Združenja SILA in predstavniki Društva Radi pišemo z roko o pomenu rokopisa v današnjem času.

Na Gimnaziji Celje – Center so Mednarodni dan pisanja z roko, ki ga na pobudo Združenih narodov obeležujemo 23. januarja, počastili z dvema dogodkoma – odprtjem razstave idejnih predlogov za logotip novoustanovljenega Društva Radi pišemo z roko, ki so jih v okviru šolskega natečaja z mentorico prof. Majo Rak pripravili dijaki 3. in 4. letnikov programa umetniška gimnazija – likovna smer in obiskom članic Slovenskega mednarodnega združenja žensk SILA Liliane Drolc iz Romunije in Vesne Lazović iz Črne Gore. Dijake je skupaj z gostjami obiskala tudi predsednica Društva Radi pišemo z roko mag. Marijana Jazbec, tema pogovora pa je bil rokopis v digitalni dobi in pogled mladih na to področje.

Tokratni dogodek je bil nadaljevanje lanskoletne akcije, ko so na GCC o pisanju z roko spregovorili v okviru majskega Tedna vseživljenjskega učenja, ko so organizirali tudi veliko akcijo pisanja razglednic, sporočil in stenčasa. Profesorica matematike na GCC Danijela Marolt in ravnatelj Gregor Deleja sta tudi ustanovna člana Društva Radi pišemo z roko, tako da so grafologija, kaligrafija in pisanje z roko na šoli prisotni tudi v okviru obšolskih dejavnosti in obveznih izbirnih vsebin.

Prisotne gostje so skupaj z dijaki ugotovile, da je pisava nosilka spomina človeštva. Pisava vsakega izmed nas je tudi neponovljiva, edinstvena, z njo pa izražamo tudi izvirnost in posebnost. Kljub izjemnem razvoju informacijske tehnologije, ki je s prevladujočo uporabo računalnika privedla tudi do zmanjšanja motoričnih spretnosti, jo moramo znati ohranjati, saj na več načinov koristi razvoju naših miselnih in motoričnih sposobnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja