GCC osvaja Vietnam

Iz Vietnama prejemamo same odlične rezultate! Debaterji z GCC so se zavihteli na 6. mesto med evropskimi ekipami na svetovnem tekmovanju World Scholar’s Cup v vietnamski prestolnici Hanoi.

Med 26. 6. in 1. 7. je v Vietnamu potekalo eno največjih svetovnih mladinskih tekmovanj Scholar’s Cup. Irena Gerlj, Aljaž Primožič, Mitja Suvajac, Nina Lana Vidmar, Alen Pokupec in Lana Vincelj so skupaj z mentorico prof. Valerijo Zorko osvojili odlično 6. mesto med evropskimi državami. S tem so si prislužili povabilo na srečanje najboljših ekip, ki bo jeseni potekalo na prestižni ameriški univerzi Yale. Debaterji so se s približno 2000 mladimi iz 40 držav pomerili v  različnih kategorijah na temo Unlikely world (Neverjetni svet). Pomerili so se v pisanju eseja, v poznavanju šestih različnih področij v obliki testa in skupinskega sodelovanja ter debati.

Tekmovanje WSC se mi je že v svojem konceptu zdelo zelo zanimivo. Že ko sem tekmoval na slovenskem izboru se mi je tekmovanje zdelo drugačno, vendar pa celoten vtis rahlo pokvari vsa pompoznost in ameriškost tekmovanja. Posebna čast, veselje in izkušnja je bilo debatiranje pred več kot 2000 ljudmi z najboljšimi debaterji celotnega tekmovanja. Gostiteljska država pa je poglavje zase, kaotičnost glavnega mesta in lepote narave ter riževih polj sta dva obraza Vietnama, ki sta popolni nasprotji, vsak s svojimi lepotami. Od celotnega potovanja se mi bo najbolj v spomin vtisnil razgled z vrha gore Spečega zmaja, od koder te pogled na riževa polja pusti brez besed.

Mitja Suvajac

Izvrstni posamični dosežek je uspel Mitji Suvajacu, ki se je uvrstil v zaključno debato, med 8 izbranih govorcev, ki so nastopili pred vsemi udeleženci. Zastopal je slovenske barve in več kot odlično predstavil našo šolo, saj je bil eden izmed dveh, katerima materni jezik ni angleščina. Mitja je osvojil tudi zlato medaljo v Scholar’s Challenge na področju umetnosti. Najboljša posameznica šole je postala Irena Gerlj, ki se je uvrstila na visoko 175. mesto med vsemi udeleženci. Poleg Alena Pokupca in Mitje Suvajaca si je prislužila zlato medaljo v debati, srebro je osvojila še v kategoriji šestih področjih osvojila in v pisanju eseja, kjer sta srebro osvojila še Alen Pokupec in Nina Lana Vidmar.

Imamo se super! To potovanje je res nepozabna izkušnja – od kaotičnega prometa ulic Hanoi-a, do prečudovitih pokrajin tropskega krasa. Hrana je okusna in tako, kot vse tukaj, zelo poceni. Kar se tiče medalj in uspehov me je to po resnici povedano čisto presenetilo … Res nisem tega pričakoval. Tekmovalni del je bil malo dolgočasen, saj je trajal skoraj cel dan in še del naslednjega dne, vendar pa je bila v program vključena tudi zabava, tako da ni bilo zelo utrujajoče. Odlična izkušnja.

Alen Pokupec

Debaterji se domov vračajo 6. 7. 2017. Na Sledko boste lahko tudi prebrali potopis Vietnama Aljaža Primožiča, enega izmed debaterjev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja