GCC na Sibirskem Unesco forumu

V sibirskem mestu Khanty-Mansiysk je med 29. 5. in 2. 6. potekal mednarodni okoljski forum Unesca Ruske federacije, kjer je sodelovalo 140 delegatov iz 10 držav. Slovenijo sta zastopala Gal Antončič, 2. b in profesor Bojan Kostanjšek.

Gimnazija Celje – Center je ena najaktivnejših šol mreže Unesco-Asp z mednarodnim statusom, Slovenija pa je poleg Finske in Bolgarije edina evropska država s stalnimi delegatskimi mesti na tej konferenci. Tema foruma je bila One planet – one future (En planet – ena prihodnost), mladi in njihovi mentorji ter visoki predstavniki Unesca so se z zahtevno temo soočili na številnih delavnicah in predstavitvah, kjer so razpravljali o trajnostnem razvoju, biodiverziteti in naravni ter kulturni dediščini. Gal in prof. Kostanjšek sta zbranim na forumu predstavila zelo uspešen šolski medpredmetni projekt Zlato jabolko, ki ga na GCC izvedemo v 2. letniku vseh programov. Projekt Zlato jabolko vsako leto izvajamo v Kozjanskem regijskem parku. Za piko na i pa so delegati ob koncu srečanja na včerji, ki so jo gostili predstavniki Unesca ter Ruske federacije, podpisali deklaracijo o zavezanosti k trajnostnem razvoju.

Konferenca je bila za naša predstavnika zelo zanimivo doživetje, ki se je vezalo tako na pregovorno rusko gostoljubje in druženje s kolegi iz Ruske federacije, Moldavije, Kazahstana, Azerbajdžana, Kirgizistana, Belorusije, Armenije, Bolgarije in Finske, kot tudi na doživetje izjemno zanimive sibirske tajge z bogatim kulturnim izročilom nekdanjih staroselcev ob reki Ugri.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja