GCC NA EVROPSKI KONFERENCI ZA DELO Z NADARJENIMI

Bienalna evropska konferenca in mladinski forum na temo prihodnosti izobraževanja pri delu z nadarjenimi otroki letošnje leto tudi s predstavniki Gimnazije Celje – Center, evropske točke za nadarjene dijake

Januarja smo na GCC postali ena izmed 350 točk, ki pod okriljem organizacije ECHA (European Council for High Ability) skupaj s centri za nadarjene tvorijo evropsko podporno mrežo za delo z nadarjenimi dijaki (ESTN). Slovenski center  za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti deluje na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Vključitev GCC v mrežo pomeni za šolo predvsem visoko priznanje za dosedanje delo na številnih področjih, ki podpirajo vse vrste nadarjenosti, učinkovito povezovanje formalnega in neformalnega izobraževanja ter izjemno pestri dijaški ter medgeneracijski projekti in vpetost v mnoge evropske in globalne povezave.

Na letošnji bienalni konferenci, ki je potekala v Dublinu (Irska) med 8. in 11. avgustom, sta v slovenski delegaciji sodelovala tudi Nika Pinter, bodoča četrtošolka, članica DRT in urednica Sledka ter ravnatelj Gregor Deleja.

Poleg udeležbe na številnih predavanjih vodilnih strokovnjakov s področja izobraževanja, so slovenski predstavniki sodelovali tudi na različnih simpozijih in v delavnicah, kjer so predstavljali delo z nadarjenimi v naši državi.

Nika in g. ravnatelj sta predstavljala tudi dijaške projekte, ki na GCC nastajajo v okviru inovativnih pristopov k poučevanju, zlasti v obliki problemskega učenja in povezovanja z različnimi deležniki v okolju ter dejavnosti DRT kot pomembnega sooblikovalca učnega in obšolskega utripa na GCC. Del predstavitve so bili tudi  različni dijaški podjetniški, kulturni in humanitarni projekti ter Sledkovi tematski tedni, ki so v minulih letih nastali v sodelovanju z organizacijami in podjetji.

Ravnatelj Gregor Deleja pa je za Sledko še dodal:

Eden izmed vidnejših projektov GCC, ki spodbujajo inovativnost in ustvarjalnost, je v preteklem šolskem letu bila (M)učilnica, soba pobega (Escape Room) v kleti pod staro telovadnico, kjer so dijaki v niz ugank različne težavnosti vpletli tako naravoslovno-tehnična kot humanistična znanja, umetnost in različne spretnosti ter veščine.

Tudi v prihajajočem šolskem letu se bomo na GCC intenzivno posvečali delu z mladimi in spodbujanju vseh vrst nadarjenosti s pomočjo inovativnih metod poučevanja ter različnimi šolskimi in obšolskimi projekti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja