GCC ima talent za kulturo

V četrtek mineva že 169 let, odkar je umrl naš največji pesnik, ki so ga otroci radi klicali dr. Fig, France Prešeren. V čast njegovemu plodnemu in izjemnemu ustvarjanju, smo danes na GCC pripravili kratko proslavo z naslovom – GCC ima talent za kulturo.

Ste se kdaj vprašali, kaj vse je kultura?

Kljub vsem preprekam, ki se dogajajo v tem zanimivem, a kaotičnem času (npr. šokantne politične odločitve …) si kultura, čeprav s težavo, utira pot skozi vse to. Medsebojno komuniciranje, odnos do branja in znanja, do umetnosti in umetniškega dela, jezika, jutranji pozdrav in nasmeh, ki ga naklonimo drug drugemu, pridržana vrata, izpolnjene obljube ter izplačane plače. Vse to je kultura!

Kultura je tudi jezik, ki ga pogosto zanemarjamo in ponižujemo. Slovenščina je poleg redkih dialektov eden izmed redkih jezikov, v katerem se lahko “ljubimo v dvoje”, je nekaj posebnega in predvsem lepega, zato ga moramo negovati.

Prireditev se je začela s himno, ki smo jo odpeli drug drugemu, na klavirju nas je spremljal prof. Preložnik. Po govoru g. ravnatelja Gregorja Deleje, so se razredi predstavili z recitacijami, plesnimi, glasbenimi ter gledališkimi točkami.

Prešernov dan pa ni le vseslovenski kulturni praznik, je tudi praznik tistih, ki se za kulturo našega jezika vsak dan trudijo v šolah. Je dan vseh naših slovenistk in slovenistov!

Na to nas je na zanimiv način opomnil 4. c, ki je s svojo točko na humoren način predstavil pouk slovenščine na GCC. Hkrati pa so prikazali, kako pomembno je, da tako kot do jezika in kulture pokažemo spoštovanje tudi do naših profesoric slovenščine.

V zahvalo in čast »njihovemu« prazniku, so slovenistke v dar prejele bele vrtnice, Neža Kočnik pa je z zahvalo v solze spravila prav vsako izmed profesoric.

Hvala, da s svojim trudom, vnemo in neizmerno človeško pristnostjo bdite nad nami in nas poleg materinščine učite tudi življenja. Hvala za vse nauke in vrednote, ki nam jih predajate, da bomo z njimi v življenje vstopali, kot boljši ljudje.

Na GCC smo tako ponovno dokazali, da se nam za sedanjost in prihodnost kulturnega programa na šoli ni potrebno bati. Nismo zaman edina srednja šola v Sloveniji, ki ji je Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije podelil naziv “Kulturna šola 2015 – 2020”.

V četrtek pa se le spomnite na Franceta Prešerna in vse ostale slovenske literate, glasbenike, likovnike, znanstvenike, raziskovalce, športnike, mislece, izumitelje in si privoščite en ščepec kulture!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja