GCC, 12 TOČK …

Evrovizijski teden na GCC

Ob besedi Evrovizija mnogo ljudi pomisli na ”bedarijo”, a Evrovizija je vse prej kot to. Je tekmovanje z dolgo tradicijo, ki že več kot 60 let povezuje Evropo na zabaven način, s svojevrstnimi spektakli, ki na evrovizijska prizorišča in pred radijske ter televizijske sprejemnike privabljajo milijonsko publiko po celem svetu. Letošnje leto bomo skušali z evrovizijskim vzdušjem tudi na GCC malce razbremeniti konec šolskega leta, malo pa z brezmejno govorico glasbe opozarjali tudi na bližnje evropske volitve, ki bodo na vrsti dober teden za finalom Eurosonga, ki bo tokrat v Izraelu.

EVROVIZIJA ????

Kaj sploh Evrovizija je? Pesem Evrovizije je vsakoletno tekmovanje skladb zabavne glasbe različnih držav. Na tem tekmovanju lahko vsaka država sodeluje z eno pesmijo, ki tekmuje z ostalimi. Kakovost izvajalskega nastopa in pesmi ocenjuje strokovna žirija, z “glasom ljudstva” pa tudi gledalci in poslušalci. Prireditev poteka v različnih državah (vsako leto v državi zmagovalki preteklega leta). Tekmovanje organizira European Broadcasting  Union (EBU), in sicer od leta 1956 dalje.

Letošnji Eurosong v Tel Avivu (Izrael) bo obsegal dva polfinalna večera – v torek, 14. 5., in četrtek, 16. 5., obakrat ob 21. uri. Evrovizijskega zmagovalca pa bodo okronali na spektakularnem finalu v areni Expo Tel Aviv v soboto, 18. 5. Tekmovanje je v Izrael pripeljala glasbenica Netta, ki je s svojim nastopom navdušila lansko leto na Portugalskem. To bo že tretji Eurosong, ki bo potekal v tej državi.

In kdo letos zastopa barve Slovenije? To sta zagotovo ta hip najbolj vroča glasbenika v Sloveniji – Zala Kralj in Gašper Šantl, zmagovalca letošnje Eme, nacionalnega izbora pesmi za Evrovizijo. Posebnost letošnje Eme pa je nedvomno ta, da smo v prvih vrstah v Studiu 14 RTV Slovenija navijali GCCjevci! Zala in Gašper se bosta s pesmijo Sebi predstavila v prvem polfinalnem večeru Eurosonga (14. 5. ob 21h). Če še pesmi niste slišali, ji lahko prisluhnete s klikom na povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=vleF8-gAn_U

GCC EVROVIZIJSKA VROČICA 2018/2019

Evrovizijski vročici smo se letos bolj aktivno pridružili tudi na Gimnaziji Celje – Center. Decembra 2018 smo priredili Centrovizijo, na kateri smo okronali kar dva zmagovalca – Tamaro & Mateja (po mnenju občinstva) ter zasedbo Daniel Popović Tribute (po mnenju strokovne žirije). Nagrada pa je bil ogled Eme 2019.

Nadaljujemo pa v evrovizijskem tednu, in sicer z Evrovizijsko stavnico v 1. nadstropju, kjer boste lahko od srede, 15. 5., pa do petka, 17. 5., stavili na vašega glasovalca oz. državo, ki bo po vašem mnenju letos slavila na Eurosongu. Glasovanje je povsem enostavno – na kartonček zapišite svoje ime, razred in ime države na katero stavite. Izpolnjeno stavnico oddajte v škatlo, iz nje pa bomo v soboto, 18. 5., izžrebali našega GCC zmagovalca oz. zmagovalko (med vsemi, ki boste stavili na pravo državo).

OGLED FINALA EUROSONGA NA GCC – VEČER, KI GA NE SMETE ZAMUDITI

V soboto, 18. 5., bomo namreč na pobudo Dijaškega razvojnega tima na šoli organizirali ogled evrovizijskega finala, in sicer od 20. ure dalje v Matematiki 4, ki se bo ta večer spremenila v pravo eurosongovsko prizorišče.

Pridete lahko prav vsi. S seboj imejte navijaške pripomočke, pa kakšno udobno odejo in vzglavnik, za hrano in pijačo pa poskrbimo mi. Če želite, boste lahko prespali tudi na šoli.

Tako ... Informacije o vsem imate, zdaj pa še preostane samo to, da navijate za Slovenijo in ostale države in se prepustite zabavi, sproščenosti in dobremu vzdušju. Pa seveda, da se na GCC evrovizijski večer najkasneje do 16. 5. tudi prijavite, in sicer na povezavi: https://forms.gle/LUNBZrbxvHyAgTzM6

Good night Europe!

1 Komentar

  1. Dejan Primož Gradišnik Odgovori

    V Izraelu bo prireditev tretjič, ne šestič, drugače pa vse pohvale..

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja