FOTOGRAFSKI NATEČAJ OB SVETOVNEM DNEVU VODA

Spoštovane dijakinje in dijaki, mlade fotografinje in fotografi!

Gimnazija Celje – Center razpisuje fotografski natečaj za vse dijake, in sicer v okviru tradicionalnega pomladnega Tedna vode (18.-22. 3. 2019).  Vabimo vas k sodelovanju!

TEMI NATEČAJA:

  1. Voda v gibanju.
  2. Pitna voda, kot jo vidimo mladi.

S fotografijo ujemite trenutke iz življenja vode, te posebne molekule, ki je tako zelo pomemben del nas. Njene lastnosti nam omogočajo, da smo unikatna in posebna bitja, saj smo preko nje povezani z vsem planetom v nedeljivo celoto. Zato je voda za Zemljo največje bogastvo, ki življenje daje in ga tudi jemlje. Predstavlja neukrotljivo silo, ki jo še vedno spoznavamo in se jo šele učimo ceniti.

Pri fotografiji se odločite za eno izmed dveh zgoraj navedenih tem.

  1. TEMA: Voda v gibanju. Fotografija naj prikaže vodo, ki v naravi in v urbanem okolju nikoli ne miruje. Ujemite njeno gibanje v vseh pojavnih oblikah – od meglic, oblakov, kapljic, snežink do majhnih potočkov, mogočnih rek, jezer, mlak in luž ter drugih oblik. Raziščite njeno moč, ki jo izraža s svojim gibanjem v naravnem okolju med rastlinami, živalmi in ljudmi, ko nam nudi življenje in varno zavetje, ali kadar nas ogroža z divjo močjo in silo svoje energije.
  2. TEMA: Pitna voda, kot jo vidimo mladi. Fotografija naj prikaže vodo kot del našega vsakdana. Pregovor “Brez vode ni življenja” je zgolj prazna fraza, če ne ozavestimo, da smo v svoji odvisnosti od nje z njo v nenehnem stiku. Slovenija je z vodo bogata dežela, zato smo njeni prebivalci razvajeni. Pitno vodo, ki teče iz naših pip jemljemo kot nekaj samo po sebi umevnega. Kako bi razmišljali in ravnali, če bi vedeli, da bodo čez nekaj mesecev pipe presahnile? Kako bi ravnali, če bi za vse svoje potrebe dnevno imeli na voljo samo 8 litrov te dragocene tekočine?

ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ: 1. marec 2019, 12.00

NAČIN PRIJAVE IN ODDAJE FOTOGRAFIJ:

– na natečaj se prijavite preko spletnega obrazca, ki ga najdete na naslovu https://goo.gl/forms/DizDRezD2EcFj0ro1; v obrazcu naložite tudi fotografije,

– fotografije oddajte v jpg/jpeg formatu, resoluciji primerni za tisk (največja dovoljena velikost fotografije je 10 MB),

– naložite lahko največ 4 fotografije; poimenovanje datoteke pa je naslov natečaja in šifra, sestavljena iz pet znakov, ki jih določi fotograf.

Datoteke na temo Voda v gibanju naj imajo naslov GIBANJE in šifro.  Primer: GIBANJE muca 1

Datoteke na temo Pitna voda, kot jo vidimo mladi naj imajo naslov Pitna in šifro.Primer: PITNAsovay

 

OCENJEVANJE FOTOGRAFIJ: fotografije bo pregledala strokovna komisija v kateri sodelujejo naš nekdanji dijak in fotograf Nik Skerbiš, priznani slovenski fotograf ter urednik in  direktor revije Digitalna kamera Igor Rosina in naša profesorica likovne umetnosti Ana Pečnik.

 

Najboljše fotografije bomo objavili na Sledku in razstavili na šoli. Najboljših 5 fotografov iz vsakega tematskega sklopa bomo nagradili z udeležbo na jesenskem nagradnem izletu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja