FITNES UMETNICAM PREDSTAVLJAL PRAVO POSLASTICO

Motivacija za vadbo je ob lepo urejenem fitnesu vedno višja kot pa v monotonem prostoru. In da bo motivacija v Termah Dobrna za vse obiskovalce fitnesa res velika so v okviru projekta PODVID (podjetnost v gimnazijah) pred nedavnim poskrbele štiri umetnice 2. letnika na GCC.

Od četrtka, 18. 10,, do nedelje, 21. 10., so dobile enkratno priložnost za pridobivanje izkušenj pri umetnostnem izražanju “na terenu”. Poslikale so namreč stene fitnesa Hotela Vita v Termah Dobrna.

Poslikavo je predlagala zaposlena v Termah Dobrna ga. Andrejka Voglar, mama nekdanje dijakinje Gimnazije Celje-Center, ki je navdušena nad delovanjem programa umetniške gimnazije likovne smeri. Šola se je z veseljem povabilu odzvala, saj v okviru ESS projekta Podjetnost v gimnazijah, kjer je GCC ena izmed razvojnih šol, iščemo možnosti povezovanja splošnega izobraževanja z okoljem.

Fitnes s 25 kvadratnimi metri praznega zidu je bil prava “poslastica” za naše umetnice, saj so stene postale edinstveno slikarsko platno, ki je kar vabilo k prostemu izražanju. So pa tovrstni projekti za vsakega umetnika velik izziv, kajti njihovo siceršnje delo je po navadi omejeno na prostore bistveno manjših dimenzij.

Pod mentorstvom prof. Ane Pečnik so Laura Korošec, Wo Matavž, Anđela Damjanović in Urška Mernik so v šoli naredile plan dela in skico. Pri oblikovanju idej so si pomagale tudi s spletom in ko ko so našle tisto “pravo”, ki je navdušila vse, so jo prilagodile prostorskim načrtom fitnesa.

Z delom so začele v četrtek, tako po prihodu v ta zdraviliški kraj z bogato tradicijo. Po treh dneh trdega dela so v soboto popoldne zaključile glavni cel slikanja. Nedeljsko jutro so namenile popravkom in podrobnostim, s tem pa so tudi končale svoje mojstrovino.
Za motiv so si izbrale geometrične oblike, središče poslikave pa predstavlja dekle, ki telovadi.
Z barvno poslikavo so popestrile fitnes in kot pravijo, so na svoje delo ponosne.

Ob naravnih lepotah tokratnega delovnega prostora so bile visoko motivirane. Poskrbele so tudi, da ves čas niso le slikale, ampak so si ogledale še prekrasno okolico zdravilišča, ki je bila odeta v čudovite jesenske barve.

Ena od dijakinj, Wo Matavž, je povedala: “Bilo je zelo zanimivo. Med seboj smo se še bolj povezale in utrdile naše prijateljske vezi. Delo je bilo naporno, a zabavno in v njem smo zelo uživale. Upam, da bom imela še več takšnih priložnosti za izboljšanje mojega slikanja.”

Prof. Ana Pečnik, mentorica projekta, je povedala: “Dijakinje so na ta način dobile neformalno pridobljene kompetence, ki jih ne moremo izmeriti s številčnimi ocenami. Izkušnje, ki so jih pridobile jim pomenijo več kot stvari, ki bi se jih lahko naučile pri pouku. Pomembno se mi zdi, da so skupaj sklepale kompromise, sprejemale odločitve in malo tudi tvegale. Ponosna sem na njih in njihovo delo.”

Po fotografijah sodeč so punce opravile odlično delo s katerim so bile tudi same zelo zadovoljne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja