Facebook: so naši osebni podatki varni?

facebook-logoImeti račun na Facebooku je dandanes nekaj samoumevnega in le redki posamezniki ga ne uporabljajo. Večinoma pa se ne zavedamo, da Facebook ni le socialno omrežje, preko katerega komuniciramo s prijatelji, objavljamo statuse ipd., ampak tudi ena največjih zbirk osebnih podatkov.
Veste, da Facebook že od vaše registracije naprej beleži vsako vašo dejavnost, tudi najmanjšo, kot je klik na oglas ali to, da vam je všeč status neke osebe?
Večina se najbrž sprašuje, zakaj je temu tako. Odgovor je popolnoma preprost. Kot pravi Max Schrems, avstralski študent prava in ustanovitelj skupine Europe versus Facebook, “Personal data is the ‘oil’ Facebook is drilling for” (vir). Ker pa se velike količine osebnih podatkov zelo dobro prodajajo, to socialno omrežje tudi zelo dobro služi (poleg oglaševanja).

Facebook pa nam je na srečo ponudil najmanj dva načina vpogleda v te podatke. To lahko storimo preko “Activity Log”. Do tega lahko dostopate preko svojega profila; v desnem zgornjem kotu pod naslovnico kliknete “Dnevnik dejavnosti”. Vendar so podatki tu zelo omejeni. Drug način pa je s prenosom osebnega arhiva.

Ta arhiv vsebuje približno polovico vseh podatkov, ki jih ima Facebook o vas. Pokazal vam bom, kako ga lahko prenesete in raziščete.

prenesi-kopijo Ko se prijavite v socialno omrežje, kliknite na opcijo “Nastavitve računa”, ki se nahaja v meniju z ikono
ikona.

Odpre se stran, prikazana na levi sliki. Kliknite na “Prenesi kopijo”, nato pa na naslednji strani “Start my archive”. Najverjetneje boste morali ponovno vpisati geslo za potrditev lastništva računa. V roku 5-10 minut boste na elektronski naslov dobili pošto z obvestilom o uspešnem generiranju osebnega arhiva.

Ko dobite pošto, postopek ponovite, le da tokrat kliknete “Download archive” namesto “Start my archive”.

zip-arhivDatoteko shranite in, ker je v formatu .ZIP, razširite v poljubno mapo. Sedaj imate znotraj te mape tri podmape: “photos”, “videos”, “hmtl” ter datoteko “index.hmtl”. Mapa “photos” vsebuje vse slike, ki ste jih kdaj koli naložili na Facebook. Isto velja za datoteke v mapi “videos”. Odprite datoteko “index.html” (najverjetneje se bo odprla v privzetem brskalniku) in pojavila se bo stran z vsemi vašimi podatki.

Na tej strani so na voljo praktično vsi pomembni podatki vašega profila. Datum registracije, družina, pretekle zveze, interesi … V levem meniju pa vam je na voljo celoten pregled zidu, vse slike, videi, prijatelji, vsa sporočila, dregljaji, dogodki, nastavitve računa in celo pregled reklam, ki ste jih kdaj koli kliknili.

Za tiste, ki imate več znanja računalništva, so pod “Security” na voljo podatki o sejah, piškotkih, prijavah in odjavah (IP, brskalnik, …).

html-index

Predstavljajte si, da dobi neka oseba dostop do vašega profila in si nato na svoj računalnik prenese ta arhiv. Vi tega najverjetneje sploh ne boste vedeli, on pa bo imel v roku slabih desetih minut na voljo vse podatke o vas, katere bo lahko pregledoval, ne da bi bil prijavljen v vaš račun.  To je zastrašujoče in lahko pripelje celo do izsiljevanja ali objave osebnih podatkov.

Ta članek na nikakršen način ne namiguje na to, da bi morali prenehati z uporabo Facebook-a ali da izbrišete svoj račun (kar seveda ni mogoče, smešno), temveč služi le kot opozorilo. Zato si zapomnite naslednje: “If you’re not paying for a product, then you probably are the product.”. Nič ni zastonj, tudi Facebook ne.

P.S.: Veste, v čem je največja ironija? Da bo dostop do tega članka na voljo na Facebooku! 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja