EVROPSKI TEDEN NA GCC

Ambasadorja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, 50. simulacija zasedanja EP v Parizu, mladi za boljšo prihodnost Evrope v Bruslju in učitelji na delovnem obisku Erasmus + v Szegedu

Zimske počitnice so na Gimnaziji Celje – Center (GCC) minile v znamenju številnih evropskih aktivnosti in študijskih obiskov. Vse aktivnosti so potekale pod okriljem programov Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in Unesco šola ter Erasmus +. Tako sta se med 14. in 16. 2. tretješolca Ajda Kostevc in Aljaž Primožič udeležila vseslovenske ekskurzije v Strasbourg, kjer so mladim podrobneje predstavili delovanje evropskih inštitucij in karierne možnosti. V soboto, 16. 2., sta se Maja Kosi in Klavdija Košec podale na enotedensko simulacijo zasedanja Evropskega parlamenta, ki je potekala v Parizu in Strasbourgu. Maja je vodila slovensko delegacijo, v kateri so sodelovali še Inja Dokl in Timotej Pukšič z Gimnazije Frana Miklošiča Ljutomer in Luka Perc z Gimnazije Kranj. Dijaki so sodelovali v različnih odborih in oblikovali skupno resolucijo, v okviru obiska pa so obiskali tudi nekaj znamenitosti, sprejel pa jih je tudi slovenski veleposlanik v Franciji nj. eksc. g. Andrej Slapničar.

Od 16. do 19. 2. se je v Bruslju mudil tudi četrtošolec Mitja Suvajac, ki je skupaj s študentko evropskih študij Niko Ilić zastopal Slovenijo v mladinski razpravi o prihodnosti Unije, položaju mladih v Evropi in bližnjih evropskih volitvah. Na povabilo Evropske komisije se je v Bruslju zbralo 200 mladih iz cele EU. Od 17. do 23. 2. pa so se v južnomadžarskem mestu Szeged mudili tudi profesorice Marjana Turnšek, Ana Pečnik, pomočnik ravnatelja Bojan Kostanjšek in ravnatelj Gregor Deleja. Delovni obisk na Srednji šoli Moravarosi je potekal pod okriljem programa Erasmus +, namenjen pa je bil izmenjavi dobrih praks na področju inovativnih učnih okolij, dela z nadarjenimi in prihodnjih sodelovanj. Obe šoli sicer uspešno sodelujeta tudi v okviru dvoletnega medšolskega projekta Will to motivatE(U).

V znamenju EU pa bo minil tudi marec. 13. 3. se bo na pot proti Strasbourgu podal 2. b razred, ki je eden izmed zmagovalcev letošnjega kviza Evrošola, sredi marca bo Sicilijo obiskala prof. Barbara Hernavs, kjer se bo v Palermu udeležila konference na temo inovacij v šolskem prostoru, konec meseca pa bodo v norveško mesto Odda odpotovali tudi profesorici Nives Laul in Simona Painkret ter ravnatelj Gregor Deleja. Srečanje partnerjev projekta WTM bo namenjeno raziskovanju praks na področju preprečevanja izgorevanja v šolskem prostoru s ciljem, da partnerji (Islandija, Norveška, Madžarska, Hrvaška in Italija) pripravijo sistemsko pobudo za integracijo varovalnih mehanizmov in metod za zgodnje odkrivanje in preprečevanje elementov, ki vodijo v preobremenjenost in izgorelost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja