Evropski parlament ponovno očaran nad GCC

Pisala se je sreda, 5. 10. 2016, ko so se dijaki 2. C razreda in člani debatnega kluba, skupaj s profesorjema Miho Gartnerjem in Valerijo Zorko, iz Celja odpravili proti Franciji. Po devetih urah, so prispeli v Stuttgart, kjer so se ustavili v muzeju podjetja Mercedes-Benz in si tam ogledali celotno zgodovino podjetja, od prve motorne kočije vse do današnjih električnih inovacij iz sveta avtomobilov. Po sprehodu skozi Stuttgartski karneval in kosilu so se odpravili naprej proti glavnemu mestu Alzacije Strasbourgu.

Po nastanitvi v hotelu so se odpravili na potep po mestu, kjer so si ogledali in se povzpeli na znamenito katedralo Notre-Dame, si ogledali zanimiv del mesta imenovan Petite France (Mala Francija), kjer je nekaj časa delovala bolnišnica za zdravljenje sifilisa, zdaj pa lahko tam vidimo vrsto zanimivih zgradb, mimo katerih potekajo kanali za vožnjo s turistično ladjico. Potem, ko so prečesali mesto, so se odpravili k počitku, saj so naslednji dan stopili v čevlje evropskih poslancev. V evropskem parlamentu so jih sprejeli skupaj s še petsto dijaki iz celotne Evropske Unije in kar hitro po prihodu so lahko zasedli mesta evropskih poslancev ter dobili priložnost o EU vprašati tudi evropskega poslanca Norberta Linsa, nato pa slišali tudi predstavitev vsake države, tudi Slovenije, ki jo je odlično opravila Nika Pinter. Sledilo je kosilo in kviz Eurogame v katerem se je v finale prebil tudi Klemen Kolman. Siti so se dijaki odpravili na delo po skupinah, kjer so debatirali o tem, kako naprej in kaj bi oni naredili na mestu evropskega poslanca, Mitja Suvajac je bil izvoljen za predstavnika skupine, ki se je ukvarjala s prihodnostjo EU in je njihove zaključke tudi suvereno predstavil vsem zbranim ter se uspešno spopadel z vsemi pomisleki, ki so jih izrazili ostali dijaki z vprašanji. Tako so dijaki, bogatejši za neprecenljivo izkušnjo zaključili dan in se po kratkem obisku mestnega središča odpravili spat, saj so morali naslednji dan že zgodaj kreniti proti Sloveniji.

Na poti nazaj so obiskali še nemško mesto Ulm, kjer so se lahko povzpeli na (za zdaj še) najvišjo evropsko katedralo, si ogledali to staro univerzitetno mesto in seveda zavili po trgovinah. Ob treh pa so vsi izmučeni krenili iz Ulma in v Celje prispeli v soboto pozno ponoči.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja