EVROPSKI MAJ NA GCC

Pet velikih evropskih mobilnosti zaključuje zelo intenzivno pomladno mednarodno dogajanje na Gimnaziji Celje – Center

Pridobivanje pedagoških izkušenj v mednarodnem prostoru, motrenje tujih praks in predstavitev domačih praks so ene temeljnih premis evropskega razvojnega načrta Gimnazije Celje – Center (GCC), ki je ena najaktivnejših šol programa Erasmus + na evropskih tleh, ob tem pa kot partnerska organizacija uspešno sodelujejo tudi pri projektih Evropskih socialnih skladov ter programov Creative Europe in Horizon. Šola aktivno deluje tudi v programu EPAS (European Parliament Ambassador School) in MEP (Model European Parliament). V maju so na GCC izvedli štiri večje projektne mobilnosti v Bukarešto (Romunija), Oddo (Norveška), Kruševac (Srbija), Como (Italija), eno s partnerji iz Portugalske, Španije in Poljske pa gostili v Celju.

V okviru programa MEP so v Bukarešto kot članice slovenske delegacije med 7. in 14. 5. odpotovale drugošolke Festina Thaqui, Vitkorija Brecl in Julija Goršek. Tam so s kolegi iz cele Evrope razpravljale o perečih mladinskih vprašanjih, mladi pa so sprejete resolucije posredovali tudi poslancem Evropskega parlamenta.

8. 5. so na Norveško odpotovali 2 dijakinji in 2 profesorici z GCC, in sicer na srečanje partnerjev Erasmus + projekta DEPEND, kjer so vodilna tema odvisnosti in izmenjava praks med sodelujočimi šolami iz Slovenije, Hrvaške, Islandije, Norveške, Madžarske in Italije. Srečanje v Oddi je bilo namenjeno digitalnim odvisnostim, cilj projekta pa je razvoj priročnika za delo z mladimi na tem področju.


Med 9. in 13. 5. je v Celju potekalo srečanje partnerjev Erasmus + strateškega projekta MEYE (Mathematics in Early Years Education). Na GCC se v projekt vključujejo dijaki in učitelji s programa predšolska vzgoja, njegovi glavni cilji pa so izboljšanje izobraževanja vzgojiteljev na področju matematike, razvoj inovativnih izdelkov (priročnik, zloženke, didaktični materiali … ) za vzgojitelje ter izboljšava sodelovanja med univerzami, srednjimi šolami in vrtci na področju načrtovanja dela v vrtcih. Nosilec projekta je CIPFP Faitanar (Španija), poleg GCC pa so vanj vključeni še Univerza v Valencii, Univerza v Varšavi in Skupnost šol Marcelino Mesquita iz Portugalske.


Med 10. in 14. 5. je v Kruševcu gostovala učiteljsko-dijaška delegacija Erasmus + projekta YESSS (Young Entrerpreneurs at Secondary Schools), ki ga sicer koordinira GCC. Cilj tega strateškega projekta v katerem sodelujejo partnerji iz Srbije (Gimnazija Kruševac), Bolgarije (National management school in 32. gimnazija sv. Kliment Ohridski) in Turčije (Meram Anadolu Lisesi Konya) je razvoj konkretnih didaktičnih orodij in priporočil za razvoj podjetnostnih kompetenc pri rednem pouku in obšolskem delu. Predzadnje srečanje, ki je potekalo v Srbiji, je bilo namenjeno preizkušanju razvitih metod, pri čemer so sodelovali tudi dijaki.


Zadnja majska mobilnost je 6 dijakov in 2 profesorici z GCC popeljala v Italijo, natančneje ob jezero Como. Tam so se srečali dijaki in učitelji iz Finske, Italije in Slovenije. Cilj projekta je spodbujanje zdravih življenjskih navad pri srednješolcih s poudarkom na pravilnem prehranjevanju in številnih oblikah rekreacije. V času projektnih srečanj nastaja zbirka primerov dobre prakse, ki bo objavljena ob zaključku projekta.

Za GCC bodo tudi prihodnji meseci ne glede na konec šolskega leta na projektnem področju zelo intenzivni, pospešeno pa se tudi pripravljajo na mobilnosti, ki jih bodo predvsem jeseni izvajali v okviru obeh akreditacij programa Erasmus + in 2 veliki jesenski srečanji projektov Depend ter Students on the move, ki jih bodo gostili v Celju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja