#enostavnodrugačna premiera: Maska rdeče smrti

Rdeče, kuga, strah, smrt …

Besede, ki so že pred pričetkom premiere pričarale grozljivo, temačno vzdušje in vse obiskovalce popeljale v nek drug, oddaljen svet. Osnovale so zgodbo, ki se je v napetem ritmu odvila pred našimi očmi in nas prikovala na sedeže ter od nas hkrati zahtevala poglobljeno razmišljanje.

Premierna uprizoritev plesno-glasbene predstave Maska rdeče smrti je potekala v sredo, 1. februarja, v precej intimnem vzdušju Plesnega foruma Celje. Razprodan spektakel, ki je v letošnjem letu nastajal med II. OŠ Celje in Gimnazijo Celje – Center, je  zgrajen na osnovi novele Edgarja A. Poeja. Skozi ples, glasbo in igro so nastopajoči, pod vodstvom  Sandre Jazbec, vodje plesne skupine GCC, Brede Stepan, mentorice plesalk II. OŠ, scenaristke Ane Pečnik, skladatelja Bojana Drakslerja ter vodji pevcev GCC Gregorja Deleje in Davida Preložnika, prikazali vso grozo, ki jo bralec občuti ob branju, ter to naredili nekako bolj otipljivo in predstavljivo. Hkrati pa je z maskami, ki so jih nosili tudi gledalci, in z njihovim sodelovanjem, tudi občinstvo dobilo vlogo v predstavi.

Maska rdeče smrti je najbrž najbolj večplastno Poejevo delo, ki skozi fantastične elemente in alegorijo kuge, ki je v 14. stoletju pustošila po Evropi, razgrinja skrite in temne odtenke človeške duše in še kako aktualen propad vrednot, ki vodi v pogubo. Čudaški knez Prospero se je pred kugo, ki se je razlezla po deželi, umaknil v samotno opatijo, prostrano in mogočno poslopje, obdano z visokim in močnim obzidjem. K sebi je poklical tisoč zdravih in brezskrbnih prijateljev. Veseljaška druščina je na različne načine poskrbela, da jih bolezen ne bi mogla doseči, predajali so se različnim zabavam in užitkom, zunaj pa je bila Rdeča smrt …

Krstni predstavi, ki je navdušila celotno občinstvo, je prisostvoval tudi kulturni minister Republike Slovenije Anton Peršak.

Za začetek se mi je zdela zanimiva že sama izbira dela za uprizoritev in motivov novele, ker je to za mnoge dandanes zelo neznan avtor, predvsem pa tudi motivi morda danes niso najbolj popularni. Po videni predstavi pa lahko trdim, da se je celotna ekipa s samo tematiko izredno dobro spopadla. To je zelo pohvalno in zelo zanimivo! Še bolj pohvalno pa je samo sodelovanje med različnimi skupinami, ki daje upanje tudi za današnjo situacijo, ko se zapiramo med zidove, kot je videno tudi v sami plesni predstavi. Izredno pohvalno! Predstava pa daje izredno lepo sporočilo tudi mladim: ne bojte se živeti.

Anton Peršak

Za naš spletni časopis je nekaj besed strnil tudi vidno navdušeni ravnatelj naše šole.

Težko zberem prave besede … Mogoče bi moje občutke še najbolje opisali dve – navdušujoče in enostavno drugačno. Za GCC ta predstava pomeni izjemen uspeh, saj so dijaki dokazali, da k mnogim talentom, ki jih negujemo na šoli, lahko z velikimi črkami vpišemo še sodobni ples. Res vrhunsko in vsi sodelujoči ter mentorice si zaslužijo en velik hvala in globok poklon. Poudariti pa je potrebno tudi izjemno sodelovanje na področju kulture, ki ga že vrsto let negujemo z II. OŠ Celje s katero nas veže tudi posebna zgodovinska vez, saj je naše poslopje, bilo do leta 1974 tudi poslopje druge celjske osnovne šole.

Gregor Deleja

Zelo zadovoljna pa je bila tudi ekipa, ki je ustvarila to mojstrsko uprizoritev. Za nas sta na kratko opisala občutje mentorica in oblikovalka grafične podobe predstave ter glavni igralec.

Ustvarjalna ekipa plesno-glasbene produkcije je novelo Maska Rdeče smrti že nekaj časa želela postaviti na oder. Kar nekaj časa pa je moralo preteči, da je ideja dozorela … A je, in sedaj je tu! Z intenzivnimi pripravami smo pričeli v začetku novega leta in že od prve vaje dalje je bilo jasno, da bo predstava #enostavnodrugačna. To je bil tudi naš namen. Da ustvarimo mistično atmosfero, ki se od samega začetka stopnjuje, z gibom in glasbo, vse do konca, ki je nepredvidljiv in pusti gledalcu, da zgodbo zaključi na lasten način. Na tem mestu se želim zahvaliti vsem nastopajočim, ki so s svojo odrsko interpretacijo dodali tisto, kar je najpomembneje – mladostno energijo, s katero so navkljub zahtevni tematiki znali opozoriti na problematiko sodobnega časa. Kot mentorica sem izjemno ponosna na njihovo ustvarjalnosti, hkrati pa tudi na odgovoren pristop, ki je navsezadnje zahteval tudi veliko njihovega prostega časa.

Ana Pečnik

Za začetek naj povem, da sem neizmerno srečen, da sem sodeloval pri tem projektu, saj sem pridobil ogromno novih izkušenj in prijateljstev. Kljub temu da je bil proces učenja kar dokaj zahteven, ga ne obžalujem, saj menim, da je predstava izpadla vrhunsko. Na tem mestu bi se v imenu celotne ekipe rad zahvalil mentorjem, ki so opravili odlično delo. Veselim se naslednjih predstav, gostovanj in še kakšnega podviga s to fantastično ekipo ljudi!

Nejc Drev

Na tem mestu uredništvo Sledka čestita vsem sodelujočim in jim še v naprej želi veliko uspehov na poti njihove predstave. Vam, dragi bralci, pa polagamo na srce, da si vzamete čas in si ogledate ta plesni spektakel, ki vas bo, verjemite, zagotovo očaral. Organizatorji so se zaradi velikega zanimanja odločili za še eno ponovitev, ki bo v torek, 7. marca, ob 19.00 v Plesnem forumu. Vstop je prost, obvezna pa je rezervacija sedežev (03 428 57 00, info@gcc.si). Sedeži se hitro polnijo, zato pohitite z rezervacijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja