#enostavnodrugačen TEDEN VODE 2020

V letnem koledarju in delovnem načrtu GCC je zapisano, da bomo v tednu med 16. in 20. 3. počastili svetovni dan voda (22. 3.) s tradicionalnim tednom vode, ki ga že nekaj let pripravljajo dijaki v sodelovanju z učitelji naravoslovja in mentorico prof. Majdo Kamenšek Gajšek.

Epidemija korona virusa je vzrok, da smo danes ostali doma. Pouk poteka na daljavo in stiki med nami so varni samo, če komuniciramo preko medijev. Še vedno pa nas povezuje voda, saj umivanje rok in uporaba dezinfekcijskih sredstev preprečuje okužbo z nevarnim virusom.

Kljub epidemiji smo uspešno zaključili foto in likovni natečaj ob Tednu vode 2020, vse ostale načrtovane dejavnosti  bomo izvedli preko spletnih strani in socialnih omrežij naše dobre stare GCC.

  • 16. 3. odpade foto delavnica o makro fotografiji vodnih kapljic. Zato pa lahko v spodnjem prispevku izveste, kako nastanejo.
  • V torek, 17. marca, bomo objavili rezultate in zmagovalce foto natečaja.
  • V sredo, 18. marca, bomo objavili rezultate in zmagovalce likovnega natečaja.
  • V četrtek in petek bomo izpolnjevali spletno anketo na temo vode, korona virusa, dela od doma. Z rezultati vas bomo seznanili v soboto, ko bo za nami tudi prvi teden izolacije.  

Od torka naprej bomo na Sledku začeli objavljati zanimive podatke o vodi, ki jih je pripravila profesorica Darja Poglajen.

In ne pozabite – skrbite za dezinfekcijo rok, ostanite v izolaciji (#ostanidoma) in spremljajte objave na Sledku in drugih spletnih mestih naše GCC. Pa ostanite zdravi!

VODNE KAPLJICE ZA FOTOGRAFE

Makro fotografija prikazuje svet pod ločljivostjo našega očesa. Lahko pa takšne dogodke ujame objektiv fotoaparata. Vodne kapljice, ki padejo na površino vodne gladine, se od nje odbijejo. Če v kapljico, ki se je odbila nazaj v višino, pri tem trči druga padajoča kapljica, trk obeh oblikuje prizore, ki jih vidite na fotografijah. 

Zaradi kratkega časa,  zaklep fotoaparata temu ne more slediti. Lahko pa sliko ujamemo na senzor aparata v primeru, ko se odvija padanje vodnih kapljic pri odprtem zaklepu v temi, ki jo za kratek čas 1/20.000  sekunde osvetli bliskavica.

Vodne kapljice v medsebojnih interakcijah oblikujejo svojevrstne oblike, ki jih vsak gledalec začuti drugače. S tem postanejo nekakšen Rorschachov test, igra najglobljih osebnih projekcij, edinstvenih in posebnih kot smo ljudje v svojem bistvu. S tem vstopimo v svet vode  in začutimo njeno skrivnostno bistvo. Preko  vode začenjamo spoznavati sebe in svoje osebno bistvo. In bistvo je vedno vidno samo srcu.

Avtor fotografij: Robert Gajšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja