EkoSledko v marcu

EKOSLEDKO samo za GCC- jevce!

Vsem lep  prvi pomladni ekopozdrav!

Najbrž ste že opazili, da je nekaj v zraku,  neka posebna svetloba, nekaj čarobnega, kar naznanja pomlad. Spomladi naši maturanti odplešejo četvorko, imamo dneve drugačne šole, večer ruske kulture in celo vrsto drugih kulturnih prireditev, tekmovanj iz znanja iz različnih predmetov, Memorijado, pa Vrtiljak in Altermed. Letos pa bo na 20.  dan tega meseca ob pomladnem enakonočju delni sončni mrk, in to ravno pred  dnevom posvečenim vodi, 22. marcem.

Voda je najbolj posebna molekula v naravi, ki gradi več kot 70 % naše telesne mase in pokriva več kot 75 % našega planeta. Del molekul je na Zemlji že od njenega nastanka, druge pa so iz skrivnostnih globin vesolja na Zemljo prinesli kometi in meteoriti.  V njej se je začelo življenje in preživelo ledene dobe in še danes obstaja v tesni povezavi z njenimi posebnimi lastnostmi kot so polarnost, anomalija, specifična toplota in drugimi, ki jih šele odkrivamo.

Seveda je to samo majhen delček zgodbe o vodi.

Raziskave, ki jih je začel japonski raziskovalec Masaru Emotu, pričajo, da imajo molekule vode »spomin« in da se odzivajo na vibracije iz okolja. S podobnimi kvantnimi raziskavami se ukvarja v Sloveniji dr. Igor Konenenko, ki je prepričan, da lahko dokaže, da se voda odziva na naše misli in čustva, kar s pridom že stoletja uporablja homeopatija in Bachova cvetna terapija za zdravljenje. Skrivnostne lastnosti vode so predmet številnih polemik in zagotovo bomo v prihodnosti z razvojem raziskovalnih metod spoznali še nove.

V današnjem odtujenem svetu pa se pojavljajo tudi posamezniki in združbe, ki so prepričani, da so lastniki vode, zraka in planeta. Prilastiti si želijo vodo, ki nam daje življenje, zrak, ki ga dihamo, in tako pravico do življenja. Ohranjati želijo suženjski sistem, v katerem bodo absolutni gospodarji nad življenjem množic, ki se ne zavedajo svojih pravic. Naša Gaja daje enake pravice vsemu živemu, kar je rojeno v njenih nedrjih.  Vsi smo del istega modrega planeta in imamo kot del njegovega življenja enake pravice in odgovornosti.

Naša odgovornost se začne s poznavanjem sebe in sveta okoli nas, kajti le to, kar poznamo in razumemo, tudi cenimo in spoštujemo. Zato vas vabimo  na ekodelavnico, ki bo potekala v petek, 20. marca, med glavnim odmorom v avli šole.

Na delavnici boste ob eksperimentih spoznali:

  • zakaj led plava na vodi,
  • kdaj jajce v vodi potone in kako lahko to preprečimo,
  • zakaj lahko vodni drsalci »hodijo« po vodi, nam pa to ni dano,
  • kako deluje kartezijski plavač in kako ugotavljamo gostoto vode,
  • kako deluje grelnik za roke,
  • kaj se zgodi s celicami, če jih izpostavimo soli ali sladkorju
  • in še veliko drugih zanimivosti.

Lepo povabljeni!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja