EKOSledko samo za GCC- jevce!

Za nami je prva oddaja Ekoradia Gimnazije Celje – Center. Pred vami pa je prvo obvestilo Ekosledka, ki vas bo odslej obveščalo  o vseh ekodejavnostih in aktualnih ekodogodkih na šoli, kot na primer o dejavnostih ekokrožka, čistilnih akcijah, zbiralnih akcijah starega papirja, tonerjev in kartuš, baterij, plastičnih zamaškov in odpadnega tekstila. Ekoreferenti bodo na Ekosledku našli obvestila o sestanki, oddelčne skupnosti o čistilnih akcijah, itd.

Živimo na planetu, ki je pred 4,5 milijarde let nastal iz zvezdnega prahu. Iz slednjega so zgrajena tudi naša telesa in telesa vseh bitij, ki so kadar koli bivala na našem planetu. Morate priznati, da se sliši zelo romantično. V resnici z besedo zvezdni prah označujemo oblake različnih kemijskih elementov in spojin, ki so se v divjem plesu gravitacijskih sil povezali v maso, iz katere se je oblikovalo naše osončje. Vsi elementi, o katerih se učite pri kemiji, in lepo nanizani v periodni sistem  predstavljajo osnovo materije, so nastali in še nastajajo v milijardah zvezd, katerih svetlobo lahko vidite, ko se ponoči zazrete v nebo…

Čeprav so meteoriti in kometi na Zemljo prinašali vedno nove atome in spojine, se v milijardah let masa našega planeta ni veliko spreminjala. To pomeni, da je količina vseh atomov in snovi na našem planetu omejena. Že sedaj se soočamo s pomanjkanjem določenih elementov, hkrati pa že uporabljeni predmeti vsebujejo ogromne količine atomov elementov, ki jih lahko ponovno uporabimo. V svetih knjigah je zapisano, da je človek prah in da se v prah spremeni, v resnici pa vse atome, ki nas grdijo, dobimo od matere Zemlje nekako na posodo. Izposodimo si vodo, ki je v naših celicah, preko hrane dobimo atome ogljika, vodika, dušika, fosforja, kisika in vseh drugih elementov, ki nas gradijo. In nekoč jih bomo vrnili naši Gaji, da se bo iz njih rodilo in zraslo novo življenje. Tudi mi samo unikatno reciklirana oblika snovi.

Zelo pomembno je, da dragocene sestavine najrazličnejših, že uporabljanih predmetov, znova razstavimo na osnovne elemente, ki jih bomo ponovno uporabili za vedno nove izdelke, brez katerih si težko predstavljamo vsakdanje življenje.

Ali ste vedeli,ekoradio

 • da je vsega zlata, kar smo ga ljudje do sedaj iztrgali iz zemlje, za tri olimpijske bazene
 • da je polovica vode, ki se pretaka  v oceanih, na Zemljo prišla s kometi,
 • da obstaja v vesolju zvezda, zgrajena iz ogljika, ki se nahaja v obliki diamanta,
 • da električni pojavi v ionosferi našega planeta ustvarjajo dušikove okside, ki so osnova naravnih dušikovih gnojil za rastline,
 • da je iridij, ena najobstojnejših kovin, pogosta sestavina meteoritov, ki potujejo po vesolju, in da ga je veliko vseboval meteorit, ki je pred 65 milijoni let s svojim padcem na Zemljo uničil dinozavre,
 • da je renij zadnji element, ki so ga odkrili v naravi in eden najredkejših elementov v zemeljski skorji?

Biovremenska napoved Ekoradia GCC za september:

Čaka nas vremensko pester, vendar umirjen september. Spraševanja v prvih tednih meseca ni pričakovati, zato bo vremenski vpliv na dijake ugoden. Zgodnejše opazovanje sončnih vzhodov bo vplivalo na spanec, zato  vse, ki radi dolgo in trdno spite opozarjamo na redno vzdrževanje budilk in podobnih budilnih naprav. Pojav domačih nalog v septembru lahko povzroči pri vremensko bolj občutljivih osebah manjši glavobol, ki pa ga lahko izposoja zvezkov pri odpornejših sošolcih ali sošolkah omili ali celo prepreči. Maturanti pozor! V  dneh, ko boste na maturantski ekskurziji, lahko mlada luna zelo nepredvidljivo vpliva na vašo psiho.

Nagradni kviz Ekoradia:

Vse GCC-jevce vabimo k sodelovanju v nagradnem kvizu našega Ekoradia. Vsak mesec bomo izžrebali in nagradili po tri dijake, ki bodo pravilno odgovorili na nagradna vprašanja. Njihova imena bomo objavili po radiu in tudi v Ekorubriki na Ekosledku. Podpisane odgovore na nagradna vprašanja oddajte do konca tega tedna v škatlo, ki bo pri dežurnem učencu v avli šole.

Nagradna vprašanja:

 1. Navedite dve reakciji, s katerima lahko nastajajo v naravi atomi novih elementov?
 2. Kateri kemijski element je na našem planetu najbolj razširjen in dosega tudi največji masni delež?
 3. Navedite dve skupini organizmov, ki v naravi omogočajo pretvorbo organskih snovi v anorganske?

Ekonovice:

 • 17. 9. 2014 ob 12.25, bo v knjižnici sestanek ekoreferentov, predsednikov oddelčnih skupnosti in razrednikov Na sestanek bo prišla gospa Helena Kotnik iz podjetja Simbio. Predstavila bo pomen ločevanja odpadkov in pravilno ločevanje odpadkov.
 • Na šoli bomo dobili nove koše za ločeno zbiranje odpadkov.
 • V tednu od 13. – 17. 10. bo teden zbiranja starega papirja (izkupiček je namenjen v sklad dobrodelnega koncerta. Dijaki lahko v tem tednu prinašate papir v šolo. Vaši starši pa lahko s odpadni papir odpeljejo na Simbio, kjer povedo, da je papir za GCC in zraven navedejo razred.
 • Prvi teden pouka je šolsko okolico čistil 4.C razred. V drugem tednu je na vrsti 4. A, sledijo 4.B, in 4.C razred.
 • Sproti in redno se zbirajo plastični zamaški, odpadne kartuše in tonerji.

 

Lep ekopozdrav do prihodnjič!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja