Dva vrhunska glasbena dogodka v Knežjem mestu

Glasba na vodi in 4. mednarodni jazz festival Džjezz 2013 bosta v Celju ponovno poskrbela za glasbene užitke brez primere.

Hiša kulture Celje velja za enega najuspešnejših kulturnih producentov v našem mestu in regiji. Številni koncertni cikli, zbor, orkester in manjše inštrumentalne zasedbe pa v okviru rednega programa vedno znova povezujejo mnoge generacije ustvarjalcev in umetnikov iz mesta, regije, države in mednarodnega prostora.

Med tradicionalne in večje projekte HKC, ki redno sodeluje tudi z Gimnazijo Celje – Center (Pozdrav pomladi, mednarodni projekti), sodita tudi dva dogodka, ki vsako leto uvajata poletni del sezone tega celjskega produkcijskega zavoda, to sta Glasba na vodi, simfonični koncert v lapidariju na Savinjskem nabrežju in mednarodni festival Džjezz 2013, ki je edini jazz festival v mestu in regiji.

GLASBA NA VODI, 1. 6., 20:30, lapidarij na Savinjskem nabrežjuOkresterHKC1

Že četrto leto zapored Hiša kulture Celje svoj letni simfonični program zaokroži z Glasbo na vodi, večernim promenadnim koncertom v lapidariju na Savinjskem nabrežju, ki bo tokrat v soboto, 1. 6., ob 20.30 uri. Na sporedu bodo biseri nemške glasbene romantike na čelu z letošnjim jubilantom Richardom Wagnerjem. Hišnemu simfoničnemu orkestru pod vodstvom maestra Simona Dvoršaka se bosta pridružila solista sopranistka Mihaela Komočar in klarinetist Domen Marn. Vstop na koncert je prost. V primeru slabega vremena bo prireditev v Narodnem domu Celje.

Gosta letošnje Glasbe na vodi, ki sicer uvaja tudi pestre poletne dogodke v Hiši kulture Celje, sta sopranistka Mihaela Komočar in klarinetist Domen Marn. Komočarjeva sodi med vodilne interpretinje romantičnega samospeva na naših tleh in se izvrstno znajde tudi v kompleksni Wagnerjevi glasbi. Je prejemnica številnih nagrad ter gostja evropskih koncertnih in opernih odrov (Montpellier, Lisbona, Marseille, Canes, Barcelona, Zagreb, Ljubljana …). Klarinetist Domen Marn pa je svojo umetniško pot začel kot izjemen dijak celjske glasbene šole, nato pa ga je pot vodila v Zürich (Švica), kjer zaključuje podiplomski študij ter nastopa z uglednimi orkestri kot so Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Musikkollegium Winterthur, Orkester Collegium Novum Zürich, Ensemble Paul Klee Bern, Orkester Bavarske Filharmonije, Orchesterakademie der Zürcher Hochschule der Kunste. Marn se bo na celjskem koncertu predstavil s Koncertom za klarinet št. 2. Carla Marie von Webra, Komočarjeva pa s pesmimi Matilde Wesendonck R. Wagnerja, ki jih bo zaokrožila še mojstrova Sigfried Idyll in Mendelssohnovi Hebridi.

DŽJEZZ 2013 v Localu in pred Mestnim kinom Metropol, 5. – 7. 6. 2013, www.dzjezz.orgDzjezz_promo

Da je jazz glasba v Celju in širši regiji dobila v preteklih letih številno občinstvo in pomen, ki si ga zasluži, je delo umetniške ekipe celjskega jazz festivala, ki nastaja v koprodukciji med Hišo kulture Celje in Jazz društvom Celje. »Šaljivi naziv v stilu lokalne govorice Džjezz je že prepoznavna znamka na domačem trgu, počasi pa se njegov sloves prebija tudi izven slovenskih meja«, je povedal programski selektor, mednarodno uveljavljeni celjski saksofonist Jaka Kopač. Tudi letošnji festival, ki bo, ne glede na vreme, potekal med 5. in 7. 6., ostaja zvest zasnovi preteklih let s po dvema večernima koncertoma žanrsko različnima koncertoma. Začetki koncertov bodo ob 20. uri, prva dva večera v atriju Prothasijevega dvorca (Local), zadnji festivalski koncert Big Banda RTV Slovenija s solisti pa bo pred Mestnim kinom Metropol, sledil pa bo še sklepni Džjezz jam session in after party v Metropolu. Tudi letošnje leto je festival del projekta Celje dogaja, ki povezuje Džjezz in Etno-urban festival Mladinskega centra Celje.

Gostje tokratnega festivala so: Enrica Bacchia, ena najboljših jazz vokalistk v svetu in Massimo Zemolin, eden najizvirnejših jazz kitaristov ter virtuozov sedemstrunske kitare. Skupaj pa sta izjemen umetniški tandem, ki se bo na celjskem Džjezzu slovenskemu občinstvu predstavil prvič 5. 6., za njima pa še odličen kitarist Jani Moder s projektom Sky High Low Down. Drugi večer, 6. 6., bo v znamenju globalnih trendov z nastopom zanimive zasedbe Ljubljana saxophone jazz quintet, ki je povezala najboljše slovenske saksofoniste mlajše generacije in izvrstnega trobentača Igorja Matkovića s projektom Sonic Motion. Finalni večer je vsekakor novost festivala, saj bo v Celju po dolgih letih končno gostoval Big Band RTV Slovenija z dirigentom Tadejem Tomšičem in mladimi slovenskimi solisti, ki se hitro uveljavljajo v tujini – pevko Nino Strnad, pozavnistom Žigom Murkom, tolkalcem Janom Tetičkovičem in vibrafonistom Vidom Jamnikom.

Več o programu Hiše kulture Celje si lahko preberete tudi na spletni strani www.hisakulture.si oziroma na Facebook profilu www.facebook.com/HisaKultureCelje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja