Državno tekmovanje v ekokvizu na GCC

Gimnazija Celje – Center kot ekošola deluje že vrsto let in je ena najaktivnejših članic slovenske mreže Ekošol. Letos pa smo gostili tudi državno tekmovanje v ekokvizu.

Na naši šoli so se danes, 9. 3. 2016, zbrali najboljši slovenskih srednješolci, ki so na regijskih tekmovanjih slovenske Ekošole osvojili največje število točk in se izkazali v poznavanju biotske raznovrstnosti, zavržene hrane in ostalih odpadkov. Za 51 mentorjev in 256 tekmovalcev poklicnega, strokovnega in splošnega srednjega izobraževanja se je državno tekmovanje začelo ob 10.30. Zbrane so v športni dvorani pozdravili ravnatelj GCC g. Gregor Deleja, nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar in ga. Leja Janežič, vodja Ekokviza. Dijaki so se iz telovadnice kmalu preselili v učilnice, kjer so ob 11.00 začeli s pisanjem testa, za katerega so imeli na voljo 45 minut. Po končanem tekmovalnem delu, so imeli dijaki in mentorji čas za kosilo ter za ogled našega lepega knežjega mesta. V šolski telovdnici pa so tistim, ki se niso odločili za sprehod po mestu, čas krajšale šolske glasbene skupine.

Ob 14.00 se je dogajanje nadaljevalo z razglasitvijo najboljših treh v posameznih kategorjah. A pred tem so tekmovalcem in njihovim mentorjem dijaki 3. h odigrali pravljico, ki je malce razbremenila napetost, ki je vladala zaradi pričakovanja rezultatov in marsikoga nasmejala do solz. Razglasitvi najboljših je sledilo še obvezno fotografiranje, nato pa se je televadnica počasi začela prazniti in tekmovalci ter njihovi mentorji so se razkropili po celi Sloveniji.

Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Vsako leto najuspešnejšim šolam podeljujejo mednarodna priznanja – zelene zastave. To je tudi edino javno in mednarodno priznanje slovenskim šolam za okoljevarstveno delovanje, skladno z mednarodnimi kriteriji FEE (Foundation for Environmental Education). Osnovno načelo delovanja programa Ekošola je, da bodo otroci, učenci in dijaki kmalu v prihodnosti vplivali in sprejemali pomembne odločitve na vseh ravneh našega življenja. Skozi dejavnosti v programu postajajo ambasadorji za uresničevanje trajnostnega razvoja ter vplivajo tudi na obnašanje odraslih ter spreminjajo njihove vzorce ravnanja.

Tudi Ekokviz je ena takšnih dejavnosti, ki mlade ozaveščajo o pravilnem ravnanju z okoljem in jih spodbujajo, da začnejo razmišljati o trajnostnem razvoju in o varovanju okolja za prihodnje generacije. Zaradi tega smo na Gimnaziji Celje – Center izjemno počaščeni in veseli, da smo bili letos tudi mi del tega.

Vsem zmagovalcem še enkrat iskreno čestitamo, vsem tekmovalcem pa želimo veliko uspeha tudi naslednje leto in jim polagamo na srce, da naj znanje, pridobljemo pri ekokvizu, razširijo tudi med svoje vrstnike ter tako pomagajo varovati okolje in ga ohraniti za naše zanamce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja