Ko pogovor nanese na peko kruha, večina ljudi pomisli na toplo krušno peč in vonj po sveže pečenem kruhu. Dandanes, ko je kruh mogoče kupiti praktično na vsakem koraku, si ne vzamemo več časa za takšne reči. Izgovor, da nimamo časa, pa je, odkar so v 19. stoletju ustvarili pekovski kvas, s katerim lahko kruh spečemo v dveh urah, povsem neupravičen.
Sedaj, ko imamo kar naenkrat malo več časa, kvasa v trgovinah pa primanjkuje, imamo odlično priložnost, da obudimo tradicionalni način priprave kruha. Tako so kruh pekli naši predniki, ko še niso poznali industrijskega kvasa. Pravimo, da so pekli kruh z drožmi. To pomeni, da so zmešali moko in vodo in po nekaj dneh so se v mešanici začeli razmnoževati v moki naravno prisotni mikroorganizmi, ki so povzročili vzhajanje testa.
Od vsakega testa so vzeli en del, ga posušili in shranili za naslednjič. Droži so torej domač kvasni nastavek oziroma staro slovensko poimenovanje za fermentirano zmes moke in vode.
V zadnjih letih se je, zaradi vse večjega ozaveščanja o zdravi prehrani, peka kruha z drožmi ponovno začela uveljavljati. Vse več ljudi se odloča za takšen način priprave kruha, saj ima takšen kruh številne pozitivne lastnosti. Ima boljšo strukturo in aromo, je lažje prebavljiv, ima nižji glikemični indeks in vsebuje več hranilnih snovi kot kruh, pripravljen z običajnim pekovskim kvasom.
V tem prispevku boste izvedeli, kako pripravimo in shranimo droži. Ugotovili boste, da je takšen način priprave kruha zelo preprost, terja pa kar nekaj časa in potrpežljivosti.

Priprava droži:
Priprava droži traja kakšnih sedem dni, lahko tudi več. Sliši se zelo veliko in skoraj neizvedljivo za današnji hiter tempo življenja, a dejanskega dela je pri drožeh zelo malo. Vse kar moramo narediti je, da droži enkrat dnevno nahranimo, nato pa počakamo, da narava opravi svoje delo.
Potrebovali boste steklen kozarček za vlaganje s pokrovčkom, plastično žličko za mešanje, neklorirano vodo in ekološko moko. Zelo pomembno je, da voda ni klorirana, saj klor uničuje mikroorganizme. Če imamo doma samo klorirano vodo, jo moramo pred uporabo pustiti stati nekaj ur, da klor izhlapi. Droži bodo uspele samo z ekološko moko. Fitofarmacevtska sredstva namreč v zrnju uničijo vse, kar je živega. Priporočam uporabo pšenične polnozrnate ali pa ržene ekološke moke.
Prvi dan v kozarčku zmešamo 30 g moke in 30 g vode. Kozarčka ne zapremo povsem, da omogočimo dostop zraka in ga pustimo stati na toplem mestu.
Naše glavno opravilo v naslednjih dneh pa je, da droži redno hranimo; to pomeni, da jim dodamo 30 g moke in 30 g vode in dobro premešamo.
Drugi dan zmes samo nahranimo.
Če tretji dan zmes začne dišati po kislem ali pa začne že naraščati, damo žlico zmesi v čisti kozarec in jo nahranimo. Ostalo zavržemo ali uporabimo pri pripravi palačink. Če se to ne zgodi, zmes preprosto samo nahranimo.
Četrti ali pa najkasneje peti dan bi morale droži že naraščati in dišati po kislem. Žlico zmesi predevamo v čisti kozarec in jo nahranimo.
Tako hranimo droži še nekaj dni – za peko kruha so primerne, ko po hranjenju enakomerno rastejo in upadajo. Upadanje droži je znak, da jih moramo ponovno nahraniti. Ko so droži enkrat aktivne, potrebujejo hrano več kot enkrat dnevno, saj začnejo upadati že po kakšnih osmih urah, zato je zelo pomembno, da droži opazujemo in jih redno hranimo. Če se zgodi, da smo droži pozabili nahraniti in imajo te močan vonj po kislem, vzamemo eno žličko droži, jih damo v čisti kozarec in jih ponovno nahranimo s 30 g moke in 3o g vode.
Ko droži enkrat ustvarimo, jih moramo znati pravilno shranjevati. Načinov shranjevanja je več in so odvisni od tega, kako pogosto želimo peči kruh. Če bomo pekli kruh vsaj enkrat na teden, jih je najbolje hraniti v hladilniku. Preden pa jih damo v hladilnik, jih moramo obvezno nahraniti. Če pečemo kruh redkeje, jih hranimo tako, da vzhajane droži na tanko razporedimo po pekaču, počakamo, da se posušijo, jih razdrobimo in hranimo v neprodušno zaprti posodi.
Pri vzgajanju vaših droži vam želim veliko uspeha.