DiFi 2016 – PODPRI CENTRAŠE!

Kot ste lahko že pred pričetkom šolskega leta videli na facebook strani naše gimnazije, so se štirje in en tedaj še bodoči Centraš zbrali na bregu Savinje in s kamero v roki skakali po nabrežju. Četrtošolci so se odločili, da bodo posneli kratek igrani film z naslovom A ti spet sanjaš?, s katerim se bodo predstavili na DiFi-ju, Dijaškem filmskem festivalu.

Le-ta poteka vsako leto pod okriljem tradicionalnega 3-Konsa, festivala štirih šol Kosovelove ulice. Na filmskem delu festivala se tudi Centraši lahko v vseh letih njegovega obstoja pohvalimo z veliko odličnimi filmi in tudi dosti osvojenimi odličji. Organizatorji tudi letos obljubljajo pester program filmov, katerih avtorji so dijaki celjskih in tudi drugih srednjih šol.

Starejši dijaki so k sodelovanju najprej povabili prvošolca Aljaža Primožiča, ki je s svojimi kreativnimi idejami in literarnim ustvarjanjem izstopal že pred vpisom na našo stoletno gimnazijo. Družbenokritičen scenarij, ki je nastal pod njegovim peresom, govori o dečku, ki je v svoji mladosti sanjal, da bi spreminjal svet. Skozi čas in odraščanje so sanje ostale samo sanje, ki so počasi izginjale v svetu, kjer je navigacija pozabila preračunavati.

Scenarij sta uprizorila Urška Frangež in Matej Fajs, ki sta s prepričljivo igro dodala svoj pečat štiri minute trajajočemu filmčku. Njuni mlajši podobi v filmu igrata učenca Osnovne šole Prebold, s katero so prav tako sodelovali. Četrtošolec Andrej Stanišić je s svojim bratom poskrbel za snemanje in montažo končnega izdelka, ki bo premierno predvajan na 3-Konsu. Seveda pa vsak film potrebuje tudi nekoliko tečno režisersko oko, ki bdi nad vsem dogajanjem. To vlogo je tokrat prevzel Anže Primožič, ki je povezal obe šoli, zbral ekipo in poskrbel za realizacijo celotnega projekta.

Prav tako pa sta pri drugem projekut sodelovali tudi dijakinja drugega letnika Tamara Levar in nekdanja centrašica Janja Trnovšek. Film so snemali v sklopu delavnic, ki so potekale pod okriljem festivala DiFi 2016. Tamara je s prijateljico Saro Lipuš, ki obiskuje Srednjo zdravstveno šolo Celje, napisala scenarij ter režirala film. Prav tako pa se je skupaj z Janjo preizkusila tudi v igranju. Film je nastajal pod mentorstvom in s pomočjo Matica Trepelja in Igorja Pečolerja. Zgodba govori o tem, kako je življenje lepo, a hkrati nepredvidljivo. Lahko nas preseneti, kakor si nikdar ne bi predstavljali. Ne smemo početi stvari, ki bi jih lahko kasneje obžalovali.

Filma bosta za dijake sodelujočih šol predstavljena na eni izmed delavnic 3-Konsa. Javna projekcija s podelitvijo nagrad strokovne žirije in občinstva pa bo isti dan, 7. oktobra, ob 19.00 v Mestnem kinu Metropol.

V imenu sodelujočih bi vas vse radi povabili, da si v čim večjem številu pridete ogledat večerno projekcijo in s tem podprete delo naših dijakov. Na festivalu se bo glasovalo za najboljši film, zato bi bili vaši sošolci še kako veseli vsakega vašega glasu, ki bi jim pomagal k zmagi. S tem bi pokazali izjemno veliko podporo mladim filmarjem, ki so želeli opozoriti mlade, da sanj nikdar ne smemo zavreči, pa četudi nihče ne verjame, da nam bo kdaj uspelo. Spreminjajmo svet in sanjajmo o boljšem jutrišnjem dnevu!

Se vidimo na DiFiju 2016!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja